Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай предупреди Филипините да не приемат американски ракети на своя територия

[post-views]
Китай предупреди Филипините да не приемат американски ракети на своя територия

Китайският външен министър Ван И предупреди Филипините да не приемат на своя територия разполагането на американски ракети със среден обсег. Според Пекин подобен ход може да нагнети напрежение в региона и да разпали надпревара във въоръжаването, предаде Ройтерс.

Китайско-филипинските отношения са на кръстопът, правилното решение са диалогът и консултациите, посочи Ван по време на среща вчера с филипинския си колега Енрике Манало във Виентян, съобщи Министерството на външните работи на Китай.

По думите на Ван сегашните предизвикателства в двустранните връзки се дължат на „многократното нарушаване (от страна на Филипините) на двустранните консенсуси и ангажименти“.

„Ако Филипините приемат на своя територия американски ракетни комплекси със среден обсег, това ще създаде напрежение и противопоставяне в региона и ще предизвика надпревара във въоръжаването, което изобщо не отговаря на интересите и желанията на филипинския народ“, каза китайският дипломат номер едно.

САЩ разположиха във Филипините ракети „Тайфун“ като част от съвместни военни учения по-рано тази година. По време на маневрите обаче такива не са били изстрелвани, уточни по-късно филипински военен представител, без да поясни колко дълго ще останат те на територията на островната държава.

Китай и Филипините имат противоречия, свързани със спорните води на Южнокитайско море, а в последно време това противопоставяне се изостри с оглед на претенциите на Пекин към някои атоли в тези води, които Манила казва, че попадат в нейната изключителна икономическа зона.

Ван заяви, че Китай наскоро е сключил временно споразумение с Филипините за транспорта и хуманитарните доставки за Жънай Цзяо с цел запазване на стабилността в района.

Китай нарича „Жънай Цзяо“ Втория атол Томас.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани