Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съвременната война се печели с адаптация и иновации

[post-views]
Съвременната война се печели с адаптация и иновации

В една от първите си публични изяви като посланик на Украйна във Великобритания бившият главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни, говори пред Кралския институт на обединените служби (RUSI) в Лондон, като подчерта необходимостта свободните и демократични държави да се събудят и да помислят за защита на своите граждани и държави.

В началото на изказването си генерал Залужни се позовава на думите на древноримския историк Корнелий Непот, който е известен с думите: „Ако желаеш мир, бъди готов за война“. Посланикът на Украйна подчертава, че тези думи все още са актуални в съвременните демократични общества, дори и през 21-ви век.

Залужни попита дали след като е видяло последствията от Първата и Втората световна война, Човечеството е готово за Третата световна.

„Когато се родих, бяха изминали 28 години от края на една от най-жестоките и кръвопролитни войни в човешката история. Когато се родих, бомби вече не падаха над градове и села, танкове не газеха земята и всичко по нея. Резките звуци на сирените за въздушна тревога вече не звучаха, не ехтяха откоси на автомати. Но днес вече се моля и ви призовавам и вие да се молите на Бог нашите внуци никога да не видят това, което са видели нашите дядовци, това, което сме видели ние и, за съжаление, нашите деца“, заяви Залужни.

Като се име предвид, че Залужни командваше украинската армия през най-трудните първи две години след началото на пълномащабната руска агресия, най-голямо внимание заслужават изводите на генерала за характера на съвременната война. Ето какво казва той по темата.
Войните трябва да се избягват, когато е възможно. Въпреки това, ако се стигне до война, подготовката за нея е от решаващо значение. Тази подготовка трябва да обхваща не само военните аспекти, но и всички сфери на държавната дейност. Готовността на обществото е от съществено значение: Подготвеността за война не се отнася само до военните; тя включва и готовността на обществото като цяло да се изправи срещу врага. Тази готовност включва честна и прозрачна комуникация между правителството и хората, както и желанието на обществото временно да се откаже от определени свободи за оцеляване. „Обществото трябва да се съгласи временно да се откаже от редица свободи в името на оцеляването. Съвременните войни, за съжаление, са тотални. Те изискват усилията не само на армията, но и на цялото общество“, каза Залужни.

Войната не трябва да бъде част от вътрешната политика. Генерал Залужни казва, че войната е за оцеляване и не трябва да се използва като инструмент във вътрешните политически процеси. Той подчертава, че войната е максималната концентрация на сили за оцеляване и не трябва да се манипулира за политическа изгода.

Войната е наука със собствени закони и правила, които трябва да бъдат разбрани и изучавани. Посланик Залужни предупреждава да не се използва войната за лични интереси или някой да се опитва да повлияе на нейния ход за извличане на егоистични печалби.

Технологичният напредък е от решаващо значение за победа в съвременната война. Залужни се спира на въпроса защо новите технологии и методите за използването им са от съществено значение за изправянето срещу по-силни армии и гарантирането на устойчивостта на една нация.
Следващ важен момент, изтъкнат от генерала е необходимостта от сътрудничество и споделяне на знания и ресурси между нациите. Това предполага, че само чрез съвместна работа страните могат ефективно да използват ресурсите и да овладеят технологиите за глобална сигурност.

Един от най-важните изводи е, че войната между Русия и Украйна демонстрира нуждата от адаптация и иновация в отговор на променящите се обстоятелства на бойното поле. Развитието на технологиите влияе върху формите на тяхното приложение, което от своя страна оказва въздействиеие върху структурата на воюващите армии.

В края на своето изказване генерал Залужни подчертава значението на разбирането и адаптирането към новите правила на войната, за да се спасяват животи и да се гарантира оцеляванетопред лицето на развиващи се конфликти. Той подчертава необходимостта да се отиде отвъд традиционните подходи към войната, за да се постигне успех в настоящите и бъдещите конфликти. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани