Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Уникална победа на Никола Цолов

[post-views]
Уникална победа на Никола Цолов

Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа такава в основно състезание, след като триумфира в дългата надпревара на пистата „Хунгароринг“ в Унгария.

Българският ас тръгна от второто място на стартовата решетка и още в първите метри успя да изпревари своя съотборник Лорън ван Хьопен, който направи малко по-слабо потегляне. След като поведе, Цолов се опита да се откъсне на повече от секунда пред своя съекипник в АРТ и това се получи, но само временно. В края Ван Хьопен започна да притиска по-сериозно Цолов, но българинът не трепна и удържа първата позиция, печелейки първата си неделна победа. За това спомогна и фактът, че надпреварата финишира зад колата на сигурността, която се появи два тура преди финала след инцидента между Арвид Линдблад и Матиас Сагасета в подхода за четвъртия завой.

До момента Цолов имаше два успеха в спринтовете в Монако и Австрия, но сега той прибави към своята сметка и много по-ценен триумф в основна надпревара. Повече победи от Цолов от началото на сезона има единствено Линдблад, който е с четири, по две в спринтовете и в основните стартове.

С победата си Цолов се изкачи на осмото място в генералното класиране във Формула 3 два кръга преди края. Българинът има 75 точки на своята сметка и изостава с 44 от лидера Габриеле Мини, който финишира 12-и в Унгария. Люк Браунинг запазва второто си място на четири точки зад Мини, а Линдблад е трети на шест пункта зад лидера.

„Много съм щастлив от победата, това е много голямо постижение за мен, тъй като дойде в основното състезание, което винаги е по-трудното. В последните кръгове нямах много късмет, особено в квалификациите, а в това състезание просто всичко се получи както трябва. Сезонът се развива отлично за мен, всеки път постигаме все повече и повече. Това определено подобрява нещата за бъдещето ми и за следващата година като цяло. Много съм благодарен на всички за подкрепата, видях много български знамена на трибуните и това е огромна подкрепа. Благодаря на всички”, заяви Цолов.

Сезонът във Формула 3 продължава следващата седмица на пистата „Спа“ в Белгия. За съжаление, Цолов няма да може да се състезава на любимото си трасе заради наказанието, което му бе дадено по-рано през годината, след като той стартира в Еврокупа-3 на „Спа“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани