Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австралия сключи споразумение за 1,4 милиарда долара за модернизация на военните си подводници

[post-views]
Австралия сключи споразумение за 1,4 милиарда долара за модернизация на военните си подводници

Австралия съобщи, че е сключила четиригодишен договор на стойност 2,2 милиарда австралийски долара (1,4 млрд. щатски) с държавната корабостроителница Ей Ес Си за модернизиране на подводниците клас „Колинс“ от състава на военноморските си сили, предаде Ройтерс.

„Споразумението за поддръжка“ беше сключено в изпълнение на обещанието на правителството да съхрани дизелово-електрическите подводници клас „Колинс“ като важна част от отбранителните способности на Австралия, заяви министърът на военната промишленост Пат Конрой.

Договорът ще „осигури пряка заетост на над 1000 висококвалифицирани работници“, а работите по модернизацията на подводниците ще се извършат в градовете Хендерсън в Западна Австралия и Осбърн в Южна, добави той.

Осбърн е мястото, където Ей Ес Си и британската „БАЕ Системс“ съвместно ще строят австралийския флот от ядрени подводници, основополагащата част от сключения през 2021 г. пакт АУКУС между Великобритания, САЩ и Австралия.

До започването на работата по изграждането на тези съдове, което се предвижда да стане в следващите години, в тази корабостроителница ще продължат да се изпълняват основната част от дейностите по поддръжка на съществуващия подводен флот клас „Колинс“.

Конрой заяви, че модернизацията е част от плана на левоцентристкото правителство на стойност между 4 и 5 млрд. австралийски долара за запазване на тези подводници като част от военния потенциал на Австралия до 40-те години на века.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани