Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Валентина Георгиева се класира за финала на прескок на турнира по спортна гимнастика на Олимпийските игри в Париж

[post-views]
Валентина Георгиева се класира за финала на прескок на турнира по спортна гимнастика на Олимпийските игри в Париж

Валентина Георгиева се класира за финала на прескок на турнира по спортна гимнастика при жените на Олимпийските игри в Париж. На коронния си уред прескок тя получи средна оценка от 13.999 точки, след като имаше 14.166 за първия опит и 13.833 за втория. Възпитаничката на Филип Янев направи много добри скокове, като на втория имаше леко пристъпване при приземяването. Георгиева влиза сред осемте най-добри на прескок, след като се нареди девета в квалификациите, но преди нея има три американки, а по регламент може да бъдат само две на финалите. Финалът на прескок при жените е на 3 август.

Българската сабльорка Йоана Илиева приключи участието си на Олимпийските игри в Париж на осминафиналите. Там тя отстъпи на унгарката Луца Вираг Суч с 10:15. Българката стартира отлично и поведе в 4:1, но след това допусна цели шест поредни туша и изостана с 4:7. В края на първия рунд нейният пасив беше 4:8. Втората част започна силно за Илиева, която навакса част от изоставането си, но след няколко размени на тушове Суч дръпна и стигна до победата с 15:10. Преди това Йоана Илиева записа категорична победа с 15:10 срещу японката Риса Такашима на старта на олимпийския турнир на сабя в Париж.

Българинът Марк Христов направи успешен олимпийски дебют в турнира по джудо, след като надделя над Александър Усеин (Джибути) в първия кръг в категория до 73 килограма в Париж. 24-годишният Христов стигна до победата 48 секунди преди края на схватката, след като съперникът му, който е натурализиран французин, получи три предупреждения „шидо“. На осминафиналите обаче българинът отстъпи с „вадзари“ пред световния шампион от Будапеща 2017 и петкратен индивидуален медалист от световни първенства Соичи Хашимото (Япония). Хашимото поведе в началото с една точка след успешна атака и задържа преднината си до края.

Българският боксьор Радослав Росенов отпадна в осминафиналите в категория до 63,5 килограма при мъжете на Олимпийските игри в Париж. 20-годишният Росенов отстъпи с 0:5 съдийски гласа пред поставения под номер 1 в схемата в тази категория Уайът Санфорд от Канада. В първите два рунда съдията на ринга на два пъти отброи до осем срещу българския представител, което повлия и на реферите край ринга, които единодушно отсъдиха първите две части на мача в полза на канадеца. В третия рунд Росенов се хвърли в атака и успя да убеди трима от петимата арбитри, че поне в заключителните три минути е бил по-добрият боксьор между въжетата. Българинът приключва дебютното си участие на Олимпийски игри с победа и загуба, след като в първия кръг надигра бронзовия медалист от последното световно първенство Баходур Усмонов от Таджикистан.

Габриела Георгиева не успя да преодолее сериите на 100 метра гръб за жени на Олимпийския турнир по плуване в Париж. Българската състезателка, дебютантка на Олимпийски игри, завърши последна в своята трета серия с време 1:02.16 минута и не успя да намери място сред 16-те полуфиналистки. Георгиева не успя да доближи личното си постижение от 1:01.42 минута, като времето й отреди 24-о място в крайното класиране на дисциплината. Габриела Георгиева ще стартира в короната си дисциплина 200 метра гръб в четвъртък, където са по-големите й шансове да премине квалификациите.

Антоанета Костадинова и Кирил Киров завършиха на 12-о място в смесената отборна надпревара на олимпийския турнир по спортна стрелба в Шатору. Българите събраха 574 точки в квалификациите, като Костадинова постигна 288, а Киров добави 286. Те имаха възможност за значително по-предно класиране, но във втората от трите си серии направиха направиха съответно 93 и 94 точки, което натежа. Така Костадинова и Милев останаха на 5 точки от четвъртото място, което дава право за участие в мача за бронзовите медали. В надпреварата участваха 17 дуета. Милев и Костадинов завършиха на 16-а позиция в индивидуалните състезания на 10 метра пистолет във френската столица.

Най-ново

Единична публикация

Избрани