Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мадуро с нов мандат във Венецуела

[post-views]
Мадуро с нов мандат във Венецуела

Николас Мадуро печели нов президентски мандат във Венецуела, съобщава BBC. След преброяване на 80% от гласовете Мадуро има 51.2% срещу 44.2% за кандидата на опозицията Едмундо Гонзалес.

Ръководителят на Националния избирателен съвет Елвис Аморосо, който е част от най-близкия кръг на Мадуро, обяви, че опозиционера Гонзалес изостава на 7% от Мадуро. 

Опозицията съзря измама при броенето на гласовете и даде заявка, че ще оспори изборните резултати. Едмундо Гонзалес се превърна в обединителна фигура за опозицията на мястото на Мария Корина, на която режимът на Мадуро забрани да участва в избори.

Социологическите проучвания даваха предимство на Гонсалес пред действащият президент.

От 25 години социалистическата партия е на власт във Венецуела – първо под ръководството на покойния президент Уго Чавес, а след смъртта му през 2013 г., под ръководството на Николас Мадуро. Партията пое контрол не само върху изпълнителната и законодателната власт, но и върху голяма част от съдебната власт.

Гласуването във Венецуела е машинно. Гласоподавателите натискат бутон, определен за предпочитания от тях кандидат на машина за гласуване. Електронните резултати се изпращат до централата на Националния избирателен съвет, но машината отпечатва и хартиена разписка, която след това се поставя в урна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани