Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десетки бяха арестувани във Франция заради намерения да саботират Олимпийските игри

[post-views]
Десетки бяха арестувани във Франция заради намерения да саботират Олимпийските игри

Десетки души бяха арестувани във Франция заради намерения да всеят смут в Олимпийските игри, каза днес френският вътрешен министър Жералд Дарманен, цитиран от ДПА.

Службите за сигурност са арестували близо 50 души, заяви Дарманен пред телевизионния канал „Франс 2“. Те са искали да проведат „действия за саботаж или радикални протести“ по време на първите състезания от Олимпиадата, но властите са предотвратили това, каза министърът.

Вестник „Паризен“ съобщи, че са били арестувани 45 членове на радикалното движение за защита на околната среда „Екстиншън ребелион“. Те са възнамерявали да протестират срещу обществените и екологичните последици от Олимпиадата.

Вестник „Фигаро“ съобщи, че ултра либерален активист вчера е бил арестуван в Уасел, предградие на Руан, около 120 километра северозападно от Париж. В информацията се казва, че мъжът е бил арестуван на обект, принадлежащ на френските национални железници, а в автомобила си е имал „ключове за достъп до техническите помещения на железниците“, „клещи за рязане на жици и комплект универсални ключове“, както и литература, свързана с ултра левите.

Прокуратурата в Париж каза, че арестът не е свързан с разследването за подпалванията, които часове преди церемониите по откриване на Олимпийските игри в петък нарушиха разписанието на влаковете и това засегна стотици хиляди пътници. Все още няма задържани по случая, заяви прокуратурата.

Дарманен каза пред „Франс 2“, че ведомството му вече има по-ясна представа кой може да стои зад атаките. „Идентифицирали сме няколко профила на хора, които може да са извършили тези много съзнателни и силно целенасочени саботажни действия“, каза той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани