Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК не е установила мащабни инциденти с дезинформация при изборите за Европейски парламент

[post-views]
ЕК не е установила мащабни инциденти с дезинформация при изборите за Европейски парламент

Европейската комисия не е установила мащабни инциденти, свързани с дезинформация, при изборите за Европейски парламент през юни. Това се посочва в доклад, представен днес от ЕК и изработен от нейни служители и експерти от временна работна група за наблюдение на прилагането на европейското законодателство в цифровата област.

По първоначалната оценка на комисията не са отчетени мащабни опити за намеса в европейските избори и наблюдаваните инциденти са били в рамките на предварителните очаквания. Допълва се, че съгласуваният отговор в тези случаи е дал резултат.

Според експертите заплахите от манипулиране на информацията и от дезинформация от извършители извън ЕС ще претърпят промяна, затова важна задача остава развиването на възможности за противодействие. ЕК заявява, че при необходимост няма да се поколебае да предприеме мерки срещу нарушителите на европейското цифрово законодателство. В доклада се отбелязва, че европейските правила предвиждат възможност за налагане на глоба за нарушител, която може да достигне шест процента от световния търговски оборот на съответното дружество.

В документа се допълва, че комисията продължава да следи тези въпроси и в навечерието на следващите местни и общински избори в ЕС. Посочва се, че работната група, участвала в подготовката на доклада, ще стане постоянна. Ще продължи работата по изработването на подходи за бърз отговор при опити за външна намеса в изборите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани