Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Германия призоваха гражданите си да напуснат Ливан

[post-views]
САЩ и Германия призоваха гражданите си да напуснат Ливан

Американското посолство в Бейрут каза на гражданите си да следват план за действие при кризисни ситуации в момент, когато Ливан се готви за военен отговор от страна на Израел след удар на „Хизбула“ срещу Голанските възвишения, съобщи в. „Гардиън“.

Американските граждани трябва „да изготвят план за действие и да напуснат, преди да е започнала кризата“, за да „опазят себе си и близките си“, написа в „Екс“ Рена Битер, която отговаря за консулски въпроси във Вашингтон.

Вашингтон е „изключително фокусиран върху Ливан“, добави тя и помоли гражданите да кажат на роднините си, които планират да посетят страната, „да преосмислят пътуването си“ заради заплаха от разрастване на конфликта в региона.

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок също заяви, че е говорила с няколко души, сред които колегата ѝ в Ливан, в опит да „смекчи ситуацията и да предотврати ескалация“, каза говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

На германските граждани в Ливан, които са около 1300, е „силно препоръчано“ да напуснат страната, докато това е възможно, добави говорителят.

„Много сме обезпокоени от положението на германските граждани и се готвим за справяне със случая“, заяви той.

Предупрежденията бяха направени в момент, когато Израел се готви за вероятност от няколкодневни сражения след нападението срещу футболно игрище, при което загинаха 12 деца и младежи. По-рано Израел е извършвал удари срещу Южен Ливан, но до момента се въздържа от сериозни ответни мерки. Израел иска да „рани „Хизбула“, но не иска „да въвлича региона във война“, каза днес високопоставен израелски служител.

Германското правителство призова всички страни, участващи в конфликта в Близкия изток, и най-вече Иран, да работят за предотвратяване на ескалация. Берлин „приема категорично“, че смъртноносната атака е извършена от  подкрепената от Иран групировка „Хизбула“, каза говорител на министерството на брифинг.

Скорошните действия на йеменските хуси, също подкрепяни от Иран, допринесоха за нестабилността в региона в последните седмици, добави той. 

Ударът в събота поражда страхове от разрастване на конфликта в региона, където напрежението се изостря заради войната на Израел в Газа, започнала преди повече от 9 месеца.

Освен това, говорител на министерството на външните работи в Берлин съобщи, че Германия не е изплашена от предупрежденията на руския президент Владимир Путин за ракетна криза, подобна на тези от Студената война.

Путин заяви вчера, че ако Вашингтон разположи ракети с голям обсег в Германия, то Русия ще разположи подобни ракети, които да могат да поразяват цели в страни от Запада.

„Не сме изплашени от подобни заплахи“, каза говорителят.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани