Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

КейФОР: Следим внимателно всички събития, свързани със сигурността в Косово

[post-views]
КейФОР: Следим внимателно всички събития, свързани със сигурността в Косово

Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) съобщиха днес, че внимателно следят всички събития, свързани със сигурността в Косово, и продължават да са ангажирани с приноса си към трайната сигурност в страната и регионалната стабилност, предаде Танюг.

Това написа КейФОР в отговор на запитване на сръбската новинарска агенция дали възнамерява да увеличи силите си в населените предимно със сърби селища в Северно Косово след „зачестилите заплахи за сигурността им“.

„Нашата мисия е добре подготвена да продължава ефективно да изпълнява мандата си и да осигурява безопасността на всички хора, живеещи в Косово. Готови сме да предприемем всички необходими действия, за да продължим с изпълнението на мисията си“, посочва КейФОР.

Допълва се, че мисията работи в сътрудничество с мисията на Европейския съюз за върховенството на закона в Косово (ЕУЛЕКС) и косовската полиция.

Партията на косовските сърби „Сръбска листа“ поиска вчера увеличено присъствие на войниците на КейФОР и ЕУЛЕКС в населените места в Косово, където живеят сърби. „Сръбска листа“ информира, че „АОК“ (Армия за освобождение на Косово) и името на Фатон Хайризи (който наскоро уби сръбски полицай в Сърбия) са били изписани на къщата на семейство Джуркович в община Вучитрън в неделя вечерта и определи случилото се като акт за сплашване на сръбския народ в Косово.

Вчера ЕУЛЕКС съобщи, че следи ситуацията на сигурност в Косово и е създала полицейска единица, която патрулира денонощно, всеки ден от седмицата.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията под егидата на ЕС.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани