Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Клон на „Ал Каида“ заяви, че е убил 50 руски наемници и 10 местни войници в Мали

[post-views]
Клон на "Ал Каида" заяви, че е убил 50 руски наемници и 10 местни войници в Мали

Клон на „Ал Каида“ заяви, че негови бойци са убили 50 наемници от руската частна военна компания „Вагнер“ и 10 малийски войници при засада в северния регион Кидал в Мали, близо до границата с Алжир, в събота, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на американския специализиран сайт SITE, следящ активността на ислямистки групи в интернет.

Засадата е извършена в същия ден, в който бунтовническото движение на туарегите, известно като „Постоянна стратегическа структура за мир, сигурност и развитие“ (ПСС-МСР), заяви, че е убило и ранило десетки малийски войници и наемници от „Вагнер“ по време на няколкодневни боеве в граничния град Тинзауатен.

Това, както изглежда, е най-тежкото поражение на „Вагнер“, откакто преди две години руската компания се включи в борбата на малийската хунта с ислямистките групировки, които от 2012 г. се бунтуват в региона на Сахел.

Мали, където армията завзе властта с преврати през 2020 и 2021 г., заяви, че руските сили там не са наемници от „Вагнер“, а инструктори, които помагат на местните войски с оборудване, закупено от Русия. Въпреки това в необичайно изявление вчера „Вагнер“ заяви, че негови бойци са се сражавали заедно с малийски войници от 22 до 27 юли край Тинзауатен и са понесли тежки загуби, включително смъртта на командира си Сергей Шевченко.

Няколко руски военни блогъри съобщиха за поне 20 убити в редиците на „Вагнер“.

В  неделя SITE цитира изявление на клона на „Ал Каида“  – „Джамаа Нусрат ул Ислам уа ал Муслимин“, в което се казва, че неговите бойци са успели да „вкарат в сложна засада  конвой на малийската армия и наемници на“ Вагнер““ южно от Тинзауатен.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани