Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна потвърди, че Русия е превзела още 2 села в източната част на Донецка област

[post-views]
Украйна потвърди, че Русия е превзела още 2 села в източната част на Донецка област

Руските сили са превзели две села на фронтовата линия в източната част на Донецка област след непрестанни нападения, които са част от летния натиск на Кремъл за преодоляване на защитата на бойното поле, заяви сержант от украинската армия вчера, предаде Асошиейтед прес,

Отделно от това, според изявление на Генералния щаб на Украйна, атаки на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в руската Курска област са засегнали редица подстанции, което е довело до прекъсване на електрозахранването. Заявлението за поемане на отговорност дойде, след като Русия заяви, че е осуетила нощна атака с украински дрон.

„Те не спират натиска“ да превземат Вовче и Прохрес, заяви за радио „Свобода“ главният сержант на 47-ма отделна механизирана бригада на Украйна Олех Чаус. „Изпратиха голям брой войници, които досега не бяха използвани“, добавя той.

Олександър Ширшин, заместник-командир на батальон в 47-ма бригада, също потвърди пред местни медии, че селата са били превзети. Той обвини за неуспехите лошата подготовка на войниците, ниските способности на офицерите, мотивацията и недостатъчното оръжие.

Министерството на отбраната на Русия заяви през последните дни, че е поело контрола над селата, но украинският генерален щаб не направи официален коментар.

Селата се намират на около 30 км северозападно от Авдеевка, градът, който руската армия превзе през февруари след продължителна битка. Тази победа беше последният голям триумф на Кремъл във войната, която продължава вече трета година.

Настъплението на Русия, подхранвано от голямото ѝ количествено предимство на войници и оръжия, многократно принуждаваше украинците да се оттеглят от отбранителни позиции, за да не бъдат пленени или убити, отбелязва АП.

Украинският президент Володимир Зеленски късно в неделя определи ситуацията в Донецка област като „изключително предизвикателна“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани