Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Високопоставен американски дипломат заяви, че САЩ очакват от Индия да бъде по-ангажирана с Украйна

[post-views]
Високопоставен американски дипломат заяви, че САЩ очакват от Индия да бъде по-ангажирана с Украйна

Заместник държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл днес заяви, че скоро очаква да чуе, че Индия ще бъде по-ангажирана с Украйна в отговор на въпрос на изслушване в Сената относно визитата на индийския премиер Нарендра Моди в Москва този месец, предаде Ройтерс.

„Има вероятност да чуем новини, че Индия ще се ангажира по-директно с Украйна“, каза Кембъл пред Комисията по външни отношения на Сената на САЩ.

Западните страни наложиха санкции срещу Москва, след като тя започна своята пълномащабна инвазия в Украйна през 2022 г., но някои „приятелски“ страни като Индия и Китай продължават да търгуват в Русия, коментира британската агенция.

Индийският премиер Нарендра Моди този месец се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва в момент, в който руска ракета порази болница в Киев, а из цяла Украйна бяха убити 44 души. Международната общност осъди руските атаки.

Държавният департамент на САЩ изрази опасения от отношенията между Индия и Русия особено на фона на стремежа на Вашингтон да укрепи съюза си с Делхи във връзка с противодействието срещу Китай, отбелязва Ройтерс.

„Аз всъщност смятам, че това вероятно е най-важната връзка, която САЩ трябва да разберат правилно“, каза Кембъл . Той подчерта, че в Америка има голяма индийска диаспора и че индийците имат по-добри отношения със САЩ.

„Най-трудното нещо, което не трябва да изпускаме от внимание, е, че Индия също е велика сила. Тя има свои собствени убеждения, свои собствени интереси. Тя никога няма да бъде официален съюзник или партньор в САЩ, но това не означава, че на глобалната сцена не можем да поддържаме възможно най-силни отношения като съюзнически страни“, каза още Кембъл.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани