Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия използва във войната в Украйна севернокорейска ракетна система

[post-views]
Русия и Украйна пред нов конфликт

Очевидно във войната в Украйна се наблюдава нова тенденция: Руските въоръжени сили все по-често използват севернокорейската противотанкова система Bulsae-4 с голям обсег на действие, съобщи „Франкфуртер рундшау“.

Според репортаж в украинския онлайн вестник „Украинска правда“ руските войски са започнали да използват Bulsae-4 срещу украински отбранителни позиции.

Според медията системата, която е самоходна и с дистанционно управление, е способна да поразява цели на разстояние над десет километра – дори извън зоната на видимост.

Пусковите установки на ракетите Bulsae-4 са монтирани на шасито на севернокорейската М-2010 – колесна бронирана машина с конфигурация 6×6. Информацията за точните технически характеристики на това оръжие е ограничена, но системата е оборудвана с осем ракетни капсули, монтирани във въртящ се пакет, съобщава украинската платформа Militarnyi.

Използваните ракети имат големи стабилизатори и са предназначени да атакуват горната част на бронираните си цели, където бронята е най-тънка.

Ракетите се управляват с помощта на електрооптична система за насочване, съчетана с оптична система за управление. Това позволява на потребителя да управлява ръчно ракетата по време на полет чрез видео. В резултат могат да се избягват препятствия и да се извършват точни попадения в тежко бронирани превозни средства, обяснява Militarnyi.

Сайтът съобщава също, че севернокорейската оръжейна система вече е била засечена от украинското въздушно разузнаване на един от участъците на фронта край Харков. Това показва, че системата Bulsae-4 се използва активно във военни действия, като обсегът ѝ е между 10 и 25 км. Този потенциал за далечен обсег позволява на руските въоръжени сили да атакуват украинските танкове от безопасно разстояние.

Севернокорейските оръжейни доставки за Русия вече не са рядкост. Още през юни агенция Блумбърг съобщи, че азиатската държава, която до голяма степен е изолирана в международен план, е доставила на Русия около 5 млн. артилерийски снаряда.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани