Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов орляк „разпери криле“ към авиобазите

[post-views]
Нов орляк „разпери криле“ към авиобазите

Красимир МИТОВ 

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев награди първенеза на випуска в Долна Митрополия
Фото ВВВУ

На площад „Митрополис“ в Долна Митрополия за първи път от съществуването на ВВВУ „Г. Бенковски“ курсантите, кадетите и студентите от 73-ти випуск „Цар Симеон Велики“ получиха дипломите и пагоните си с първо офицерско звание „лейтенант“ и „сержант“.

В приветственото си слово заместник-министър Радостин Илиев каза: „Да бъдеш част от ВВС не е професия, а призвание. Днес, пред лицето на новите рискове и заплахи за сигурността и на фона на войната, която се води на няколко стотици километра, в българското общество има безпрецедентен за последните години консенсус относно необходимостта от инвестиции в отбраната и модернизация на армията. Първият голям бенефициент на този консенсус са именно ВВС“.

Строят бе приет от началника на училището бригаден генерал Юлиян Радойски. В приветственото си слово той заяви: „Военната подготовка и професионалното самочувствие на военнослужещите влияят пряко върху бойните способности на ВВС и националната сигурност на България. Живеем в трудни времена и днес имаме нуждата от висококвалифицирани, способни офицери, сержанти и инженери. Именно такива хора като вас издигат имиджа на България на национално и международно ниво. Призоваваме ви да бъдете отговорни, да се справяте с всякакви предизвикателства и трудности. Вяврам, че вие сте носители на новото, и съм убеден, че сте добре подготвени, защото отлично се представихте на държавните изпити“.

Гости на тържествения ритуал бяха заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, съветникът на президента по въпросите на сигурността и отбраната Илия Милушев, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Красимир Кънев, представители на местната власт. 

От името на президента Румен Радев Илия Милушев заяви: „ВВВУ „Г. Бенковски“ става все по-привлекателно с разкриването на нови специалности и модернизирането на учебната база. Носете своите пагони с чест, обичайте авиацията и пазете завещаното от вашите преподаватели и инструктори“.

В словото отговор първенецът на випуска лейтенант инженер Борислав Иванов от името на своите колеги заяви: „Днес е денят, в който разперваме своите криле и започваме полета си на авиационната сцена“. Първенецът и отличниците при курсантите бяха наградени за своите постижения от заместник-министъра на отбраната Радостин Илиев, а първенецът на випуска сержант Борислава Миткова и отличниците при сержантите получиха наградите си от генерал-майор Красимир Кънев.

Кметът на Долна Митрополия госпожа Поля Цоновска връчи специална награда от името на общината на първенеца на випуска и неговия подгласник лейтенант инженер Алекс Сандов. Началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Стайко Прокопиев връчи награда книгата „За честта и славата на България, българските бойни знамена“ на лейтенант инженер Иванов и му пожела в близко бъдеще да стане първенец и на Военната академия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани