Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ехо от военноморското учение „Бриз 2024“

[post-views]
Ехо от военноморското учение „Бриз 2024“

Атанас Панайотов

Командирът на авиобаза „Чайка“ капитан ІІІ ранг Атанас Георгиев: „Започваме с кацането на вертолета върху палубата“

Ехо от военноморското учение „Бриз 2024“

Капитан ІІІ ранг Атанас Георгиев е завършил ВВВУ „Г. Бенковски“ през 1998 г. Преминава стаж като курсант-випускник на летище Крумово. Първото му и единствено желание е да бъде пилот на вертолет и е разпределен в авиобаза „Чайка“. Преминава по всички стъпала на командирската стълбица: младши пилот, старши пилот, заместник-командир на звено, командир на звено, заместник-командир на авиобазата, а от тази година е командир на „Чайка“. Повече Капитан ІІІ ранг Атанас Георгиев

  • Г-н капитан ІІІ ранг, какви задачи изпълняваха вертолетните екипажи по време на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2024“?
  • Тази година изпълнявахме по-ограничен кръг от задачи предвид на това, че учението съвпадна с 12-годишната инспекция на вертолетите за удължаване на ресурса на „Пантер“-ите и участвахме с вертолета „Дофин“. Участвахме в първия ден по време на епизода „Фотекс“, а след това оказвахме съдействие от въздуха на специалните части в епизода за освобождаване на завзет от терористи кораб.
  • Повлия ли необичайно горещото време на изпълнението на задачи?
  • Не, времето не оказа особено влияние, нашите специалисти своевременно отчeтоха този фактор и се справиха с поддръжката на летателната техника.
  • По време на полетите, а също преди, по време и след учението продължавате ли да водите противоминно наблюдение в нашите териториални води?
  • Тази дейност не е приключила. Изпълняваме я и планово, и непланово – при всеки полет над морската повърхност се извършва обследване за минна опасност.
  • Имате ли много фалшиви сигнали за плаващи мини?
  • Не са много, но проверяваме всеки сигнал.
  • Какви задачи предстоят пред авиобаза „Чайка“?
Вертолетът „Дофин“ се завръща в авиобаза „Чайка“ след участие в епизода „Фотекс“ на „Бриз 2024“
  • Поддържаме настоящите си планови задачи, а веднага след влизането в строя на „Пантер“-ите възстановяваме подготовката си за работа с кораби над море. Това е за цялата 2024 г., а през следващата – с влизането в строя на първия многофункционален модулен патрулен кораб, имаме задача да осигурим базирането и действията на един вертолет върху палубата му. През 2026 г. след влизането в строя на втория кораб ще осигурим същото и за втори вертолет. Започваме с кацането на вертолета върху палубата и продължаваме с всички следващи дейности, необходими за интегрирането на вертолета с кораба. Вече разработваме части от документацията и поддържаме постоянни контакти с командира на „Храбри“. Предстои ни и посещение на кораба, въпреки че той все още е строителна площадка.
  • Видяхме, че върху палубата на участващата в „Бриз 2024“ румънска фрегата „Реджеле Фердинанд“ има вертолет…
  • Има постигната договореност с ВМС на Румъния да посетим нашите колеги, за да се запознаем подробно с техния опит в тази насока. Още по време на учението „Бриз 2024“ осъществихме първите разговори с тях. Те са имали 10-годишна програма за интегрирането на вертолета към фрегатата. На нас ни предстои да извършим това в доста по-кратки срокове.

Най-ново

Единична публикация

Избрани