Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Командирът на корветата „Бодри“ капитан ІІІ ранг Илиян Йорданов: „Екипажът даде най-доброто от себе си“

[post-views]
Командирът на корветата „Бодри“ капитан ІІІ ранг Илиян Йорданов: „Екипажът даде най-доброто от себе си“

Атанас Панайотов

Командирът на корветата „Бодри“ капитан ІІІ ранг Илиян Йорданов: „Екипажът даде най-доброто от себе си“
Капитан ІІІ ранг Илиян Йорданов

След завършването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ той започва кариерата си през 2014 г. като командир на щурманската бойна част на фрегатата „Смели“. Четири години по-късно е назначен за командир на противоподводната бойна част на същия кораб. Следващата му длъжност е помощник-командир на корветата „Бодри“. След година и половина постъпва за обучение във Военна академия „Г. С. Раковски“. След дипломирането за кратко време е старши помощник-командир на „Смели“ и е определен за участие в мисия – в щаба на Втората постоянна група патрулни кораби на НАТО в Средиземно море. От началото на тази година е командир на „Бодри“.

–       Г-н капитан ІІІ ранг, какви задачи изпълни екипажът на корветата „Бодри“ в националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2024“?

–       От 5 до 14 юли т.г. на екипажа на „Бодри“ бяха поставени различни по характер задачи. Участвахме в учения със съюзни сили и средства, както и с колеги от нашите ВМС. В състава на корабното съединение взаимодействахме с противоминни и патрулни сили, както и с авиация. Това стана в различни сериали по защита и отклонение от атаките на въздушен и надводен противник. В заключителния сериал отразихме атаките и от подводен противник. В тази насока бяха и изпълнените огневи задачи с фактическото използване на оръжията. Получихме добра оценка за представянето си. Екипажът даде най-доброто от себе си.

–       Оказаха ли влияние върху действията на Вашите подчинени необичайно високите температури по време на „Бриз 2024“?

–       Да. Те поставиха на изпитание не само корабните кондиционерни системи, но и всички нас. Като прибавим към това и факта, че техниката, с която разполагаме, не е в първа младост, наложи се да се справяме с повече усилия с това предизвикателство, но все пак успяхме.

Епизод от „Бриз 2024“. Има думата главният калибър на „Бодри“ Фото ВМС

–       Как се справиха стажантите – випускници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, които бяха част от екипажа по време на „Бриз 2024“?

–       Те са на командирски стаж при нас и се справиха много добре с поставените им задачи. Имаме двама стажанти: от специалностите „Корабоводене за ВМС“ и „Корабни машини и механизми“. Моите лични впечатления и тези на преките им началници се покриват напълно. Радваме се, че и двамата имат мотивация да изпълняват задълженията си на тези длъжности и в бъдеще.

–       Какви задачи предстои да изпълнява екипажът на „Бодри“?

–       Предстои ни тактическо учение № 2 на единичния  кораб и сдаване на курсова задача К-2. Впоследствие ни предстоят още единични учения, участие в учения на дивизиона, много плавания, бойни дежурства…

–       По време на различните плавания продължавате ли да водите наблюдение за плаващи мини в териториалното море и прилежащите води на България?

–       Това е постоянно действаща задача, предизвикана от обстановката в региона, и тя не е отменена. Изпълняваме я при всяко излизане на море. Тъй като става въпрос за реална опасност, сме взели всички необходими мерки. Нямаме право на грешки!

–       Какво Ви даде участието в мисията в Средиземно море?

–       Определено това беше много полезно за мен. В продължение на два месеца и половина за първи път имах възможността да работя в международен щаб с колеги от различни държави, членуващи в НАТО. Няма друг начин да получа този опит, който придобих в тази мисия. На дело видях как в трудни ситуации работят морски офицери от ВМС на наши съюзници, как се преодоляват различия, как се вземат решения. Това ще ми помогне и в по-нататъшната ми кариера.

Най-ново

Единична публикация

Избрани