Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО : Украйна иска да преговаря с Русия, защото се провали на фронта

[post-views]
ДЕЗИНФО : Украйна иска да преговаря с Русия, защото се провали на фронта

Украйна е готова за преговори с Русия, каза в Китай украинският външен министър Дмитро Кулеба. Това се дължи на провалите на фронта, защото украинската армия предава един град след друг. Има опасения, че Украйна няма да устои на настъплението на Русия. Западните страни не възнамеряват да продължат да подкрепят Украйна, затова Киев започна да говори за мир.

ОТГОВОР

Повтарящи се прокремълски дезинформационни разкази, в които се твърди, че Украйна и нейните съюзници не се интересуват от мир и обвиняват Запада в антируска политика. Подобни разкази за дезинформация имат за цел да представят Русия като жертва и да отклонят всякаква отговорност за действията на Москва.

Украинският външен министър отлетя за Китайската народна република за разговори с китайския външен министър Ван И на 23 юли 2024 г. Тази среща е първото официално посещение на високо ниво в Китай от началото на широкомащабната офанзива на Русия, както и първата среща на ниво външни министри от 2012 г. Основната тема на дискусията беше намирането на начини за спиране на руската агресия и възможната роля на Китай за постигането на мир в Украйна.

Дмитро Кулеба отбеляза: Украйна не отказва да преговаря с Русия, но процесът трябва да започне, когато „Русия е готова да преговаря добросъвестно“, а в момента „няма такава готовност от руска страна“. Ръководителят на украинското външно министерство не е говорил за готовността на Украйна незабавно да започне преговори с Русия при условията на Кремъл. Дмитро Кулеба повтори широко известната официална позиция на Украйна за постигане на мир при условията на Украйна и нейните партньори.

„Убеден съм, че справедливият мир в Украйна отговаря на стратегическите интереси на Китай и ролята на Китай като глобална мирна сила е важна… Руската агресия разруши мира и забави развитието и всеки нов ден на война води до нови нарушения на правата на личността и по-нататъшна ерозия на справедливостта. Затова е необходимо да се прекрати войната срещу Украйна, да се възстанови мира и да се ускори възстановяването на нашата държава“, подчерта Кулеба.

Украинският президент Володимир Зеленски представи мирен план от 10 точки на срещата на върха ЕС-Украйна през февруари 2023 г. Съюзниците на Украйна подкрепиха мирната формула на украинския президент Володимир Зеленски.

Десетки демократични страни по света подкрепят Украйна с военна и финансова помощ за ефективната самоотбрана на страната, в съответствие с член 51 от Хартата на ООН, за спиране на агресивната война на Русия срещу Украйна. Украйна получава оръжие с единствената цел да възстанови своята териториална цялост в международно признатите си граници.

https://euvsdisinfo.eu/report/ukraine-wants-to-negotiate-with-russia-because-it-failed-at-the-front

Превод – Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани