Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинският радарен ловец

[post-views]
Украинският радарен ловец

Системата открива цели на разстояние над 100 км, следи до 200 обекта едновременно и определя координатите им

Украинска отбранителна компания създаде електронна система за въздушно разузнаване, базирана на украинския дрон PD-2. Системата представлява пакет с радиоелектронна апаратура с тегло 10 кг и се нарича Gekata ELINT. Комплексът само събира данни, без да излъчва нищо. Възможностите му позволяват проследяване от въздуха на 200 цели едновременно и предаване на информация за тях онлайн. При необходимост информацията се съхранява на вътрешни носители. Следят се командни и щабни превозни средства, радари на зенитно-ракетни системи и самолети, както и радиостанции на вражески изтребители.

Украинският радарен ловец Gekata ELINT, или украинската „безпилотна AWACS” – така наричат вече въздушната система за електронно разузнаване, разработена от украинската отбранителна индустрия. ELINT означава „Електронно разузнаване“, тоест информация, събрана с помощта на електронни сензори и използвана предимно за военни цели.

Схема на действието на Gekata

Дронът PD-2 е оборудван със системата Gekata, която се тества в различни условия. Очакваше се тестовете да завършат в края на 2023 г., съобщават от ръководството на компанията производител. Комплексът Gekata е система за сигнално разузнаване, предназначена да открива вражески цели на разстояние повече от 100 км. Това е контейнер с тегло 10 кг със специално оборудване, инсталиран на дрон, който позволява да се проследяват до 200 обекта едновременно и да се определят техните координати. От ръководството на компанията съобщават, че разработчиците активно си сътрудничат с украинските въоръжени сили и създават база данни със сигнали от основните системи за електронна война на противника, така че дронът може да издържи на електронна война. Според инженерите пълноценният авиационен комплекс трябва да се състои от наземна контролна станция и 6 дрона PD-2, оборудвани със системата Gekata. Това дава възможност за провеждане на денонощно разузнаване по линия с дължина 100 км и на дълбочина 450 км от площадката за изстрелване на дрона. Дронът беше представен още през 2021 г. Инженерите непрекъснато подобряват поведението му, като вземат предвид натоварването, ускорението по време на излитане и кацане, вибрациите по време на полет, ефекта от надморската височина и др. В резултат на подобренията антенната система претърпява промени, довели до способността дронът да улавя електронни сигнали в радиус от 360 градуса. Подобрени са защитата на чувствителните сензори от атмосферни влияния и аеродинамиката на фюзелажа.

Дронът PD-2

Безпилотната летателна система PD-2 е надеждно, ефикасно и рентабилно решение за различни мисии. Дронът има размах на крилата 5 м, максимално излетно тегло 55 кг, издръжливост във въздуха до 10 ч. Този апарат е одобрен за военна употреба през 2020 г. PD-2 е многофункционален безпилотен летателен апарат с възможности за поддръжка на разузнаването, наблюдение и рекогносцировка, както и за доставки на товари. Може да работи при трудни метеорологични условия. Излита и каца вертикално. Предлага се в различни конфигурации с фиксирано крило, PD-2 с размах на крилата 4 м и PD-2 с размах на крилата 5 м. Гъвкавият дизайн позволява конфигурацията на корпуса да се променя за 15 мин, за да отговори на изискванията на различните мисии. Може да излита и каца от корабна палуба, докато конвенционалната конфигурация с фиксирано крило с шаси се нуждае от писта. Конвенционалната конфигурация с фиксирано крило без шаси се изстрелва от катапулт и се приземява с парашут. Дронът може да работи при температура от минус 25 градуса до плюс 50 градуса по Целзий. Трудно откриваем е от радарите. Може да лети автоматично при предварително планиран полет, дори ако сигналът се загуби. Има дължина 2, 85 м и височина 1, 02 м.

PD-2 се задвижва от 100-кубиков обезшумен четиритактов двигател. Оборудван е и с 500-ватов електрически генератор за първоначално захранване на борда и зареждане на батериите по време на полет. Резервоарът му побира 12 л гориво. Дронът има крейсерска скорост 100 км/ч и максимална – 160 км/ч. Достига до 5000 м височина на полета.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани