Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Решението на твърде дълго продължилата политическа криза зависи от партиите и готовността им да водят съдържателен дебат, заяви президентът

[post-views]
Решението на твърде дълго продължилата политическа криза зависи от партиите и готовността им да водят съдържателен дебат, заяви президентът

Представителите на ПГ „Има Такъв Народ“ върнаха на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство

Решението на вече твърде дълго продължилата политическа криза е в ръцете на политическите партии и всички очакваме те да приемат, че основите на една успешна управленска коалиция се коват не след изборите, а преди тях. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 прие представителите на парламентарната група „Има Такъв Народ“, на която бе възложено да посочи кандидат за министър-председател. От името на формацията Тошко Йорданов върна на президента неизпълнен мандатa, с което процедурата по чл. 99 от Конституцията за съставяне на редовно правителство бе изчерпана. В срещата с представителите на ИТН участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Спиралата от избори без резултат продължава да се завихря и това вече не само предизвиква разбираемо раздразнение, но и отключва деструктивни процеси като блокаж на редица институции, отчуждение на гражданите от демократичния механизъм на изборите, а дори и съмнения в парламентаризма като ефективна форма на функциониране на държавата“, посочи държавният глава. Румен Радев призова за съдържателен политически дебат и честност в предстоящите седмици и допълни, че в противен случай ще продължи повтарянето на процедури, в които все повече избиратели не виждат смисъл.

Във връзка с предстоящото назначаване на служебно правителство държавният глава посочи, че списъкът с посочени в Конституцията потенциални служебни министър-председатели става все по-къс и само частично се е обновил с избора на Рая Назарян за председател на Народното събрание. Румен Радев заяви, че тя е единственият потенциален кандидат за премиер, с когото не е обсъждал възможностите за съставяне на служебен кабинет и още днес тя е поканена на среща. Държавният глава каза още, че ще разговаря и с останалите възможни потенциални служебни премиери дали са променили становището си, след отказа им да поемат този пост при сформирането на миналото служебно правителство. Президентът Радев заяви, че ще продължи стриктно да се придържа към Конституцията, макар и последните промени в основния закон драстично ограничават периметъра му на действие.

Най-ново

Единична публикация

Избрани