Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Западът се опитва да изолира Централна Азия от Москва и Пекин

[post-views]
ДЕЗИНФО: Западът се опитва да изолира Централна Азия от Москва и Пекин

САЩ и Западът наскоро се разшириха значително в Централна Азия, като страните от Г-7 са готови да инвестират до 200 милиарда долара в инфраструктурни проекти. Това ясно отразява политика, насочена към дистанциране на региона от Русия. Това развитие се случва на фона на подобрени отношения с Русия и успешен ангажимент с Китай, воден предимно от прагматичните интереси на Централна Азия. Изискването за тези инвестиции обаче е страните от Централна Азия да ограничат сътрудничеството с Русия и Китай, което може да не съответства на националните им интереси.

ОТГОВОР

Повтарящ се прокремълски дезинформационен разказ, обвиняващ Запада, че дестабилизира страни около Русия и я изолира.

Статията се опитва да дискредитира задълбочаващото се сътрудничество между региона на Централна Азия и западните страни. Статията подкрепя твърдението, че Централна Азия е в зоната на геополитическо господство на Русия и се опитва да дискредитира всяко друго сътрудничество между нея и Запада. Общата цел на сътрудничеството е да се изгради обща зона на споделена демокрация, просперитет и стабилност в съответствие съc стремежите на всяка отделна страна.

ЕС и САЩ признават важността на суверенитета и стратегическата автономия на централноазиатските държави, поотделно и като регион. Справянето с общите предизвикателства пред сигурността и изграждането на устойчивост на региона са сред приоритетните направления за партньорствата ЕС-Централна Азия и САЩ-Централна Азия. Партньорствата САЩ-Казахстан и ЕС-Казахстан не са насочени срещу Русия или друга страна.

Участието в инициативи на ЕС или САЩ не изключва членство в Евразийския икономически съюз, или  ОНД. ЕС подкрепя регионалната интеграция във всички части на света.

https://euvsdisinfo.eu/report/the-west-is-trying-to-isolate-central-asia-from-moscow-and-beijing

Превод – Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани