Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бундесверът се подготвя да евакуира германски граждани от Ливан

[post-views]
Бундесверът се подготвя да евакуира германски граждани от Ливан

Бундесверът на Германия се подготвя за мащабна операция за евакуация на германски граждани от Ливан поради опасенията от военна ескалация в Близкия изток, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че за целта във военновъздушната база в град Вунсторф в германската провинция Долна Саксония се поддържа в готовност военен транспортен самолет А400М и военнослужещи, които могат да излетят в кратък срок.

В ход е и подготовка на военноморските сили на Германия. В мисията могат да бъдат включени предимно германски граждани, които са останали в Ливан въпреки многократните призиви да напуснат страната.

Както отбелязва сп. „Шпигел“, транспортният самолет А400М би могъл да вземе германски граждани от Бейрут и след няколко часа полет и да ги остави на близкия остров Кипър, след което отново да излети за Бейрут.

Германската военна фрегата „Хамбург“, която е на път за операция в Червено море, би могла да бъде пренасочена за евентуална евакуация на граждани на Германия по море. В момента корабът се намира южно от бреговете на Гърция.

Говорител на министерството на външните работи в Берлин заяви вчера, че около 2100 германски граждани вече са се регистрирали в кризисния списък в Ливан, което е с 800 души повече от миналата седмица.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани