Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша се стреми да има добре оборудвана армия, каза заместник-министърът на отбраната Павел Бейда

[post-views]
Сааб 340

Полша се ангажира да осигури възможно най-доброто оборудване за въоръжените си сили, каза заместник-министърът на отбраната Павел Бейда на събитие по повод завършилото обучение на полски екипаж на самолет „Сааб 340“ за далечно радиолокационно откриване и управление, цитиран от полската новинарска агенция ПАП.

Полша поръча през юли миналата година два шведски самолета „Сааб 340“ с радар „Ериай“ (Erieye) за Военновъздушните сили (ВВС). Двата самолета пристигнаха в страната в първата половина на тази година.

Вчера 43-та военноморска авиационна база в град Гдиня организира събитие по завършване на тренировъчния процес на първата група военнослужещи за екипажи на „Сааб 340“.

„Ефектът от разрастващото се и задълбочаващо се военно сътрудничество между Полша и Швеция е придобиването на ново военно оборудване и нови способности за въоръжените сили в различни области“, заяви по време на събитието Бейда.

Според него самолетите „Сааб 340“ представляват „значително укрепване“ на оперативните способности на полската армия и допринасят за сигурността на Полша.

„Правим изводи от бойните действия в Украйна и се стремим да гарантираме, че въоръжените сили са възможно най-добре оборудвани“, добави той.

Според него добър пример за това е съвместното полско-шведско строителство на кораби за радио-електронно разузнаване с кодово название „Делфин“ за полските военноморски сили.

Полша също така е купила от Швеция няколко хиляди противотанкови гранатомета „Карл Густаф“ заедно с боеприпаси, които ще се използват от сухопътните войски, каза Бейда.

Полската армия също така използва шведски усъвършенствани разузнавателни системи и системи за симулация на бойно поле за обучение на полските войници, добави той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани