Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Контраадмирал Кирил Михайлов: Флотът отдавна е високотехнологичен вид въоръжена сила

[post-views]
Контраадмирал Кирил Михайлов: Флотът отдавна е високотехнологичен вид въоръжена сила

Изпълняват се редица проекти за модернизация и за придобиване на нови способности, казва командирът на ВМС.

Г-н контраадмирал с какви успехи българските моряци посрещат 145-та годишнина от създаването на нашите Военноморски сили (ВМС)?

– Въпреки сложната и динамично променяща се среда на сигурност не само в нашия регион, а и в по-глобален план, ВМС успешно изпълняват своите задачи и осигуряват безопасността на корабоплаването в българските морски пространства. За никого не е тайна, че в Черно море се води война и от началото на въоръжения конфликт българските военни моряци водят реална борба с минната опасност. Благодарение на добрата подготовка и ефикасните действия на корабните екипажи от нашите противоминни сили, до момента сме унищожили шест плаващи мини, като сме реагирали на повече от 60 сигнала за забелязани миноподобни обекти. Безспорен успех за българския военен флот е продължаващото изпълнение на планираните етапи от процеса по придобиване на нови кораби и оборудване. Успех е, разбира се, и провеждането на всички планирани мероприятия, което потвърждава на практика способностите ни да организираме и осъществяваме своята дейност, независимо от съпътстващите ни ограничения и трудности от всякакъв характер.

– Какво, според вас, можем да вземем на въоръжение, образно казано, от нашата богата военноморска история, да го обогатим и да го предадем на следващите поколения български военни моряци?

– В своята история, обхващаща вече 145 години, военните моряци винаги са били важна и неделима част от въоръжените сили на България и са участвали дейно във всички войни за национално обединение, които държавата ни е водила. Българският военен флот с гордост е развявал военноморския флаг на три морета – Черно, Бяло и Мраморно. От самото начало през далечната 1879 г., когато се полагат основите на военния ни флот, та до наши дни, когато ВМС защитават източната граница на Европейския съюз и НАТО, допринасяйки за това България да отстоява мястото си на важен и предвидим партньор и съюзник, можем да откроим многобройни примери за достойно изпълнен воински дълг, за истински патриотизъм, за демонстриране на завидни нравствени качества и воински добродетели.

Действията на Дунавската флотилия през Сръбско-българската война (1885 г.), проявените от флотските командири по време на Балканската война високо бойно майсторство, решимост и иновативност при използването на бойните кораби, ефективната отбрана на родните морски и речни брегове през Първата световна война, извършването на първия морски десант, въвеждане в бойния строй на първата ни подводница, успешните минно-заградни действия, началото на морската авиация… Това са не само исторически факти, които всеки един от военните моряци, които днес са в строя, познава, помни и с които се гордее. Изучавайки непредубедено тези събития, вниквайки в замисъла и изпълнението на предварително планираните действия на участниците в тях, можем не само да извлечем определени поуки, но и да приложим част от техните прийоми и похвати, като ги доразвием, а след това ги ползваме ефективно в подготовката си и при бойното използване на съвременната техника и въоръжение.

Ние сме длъжни да откроим и приемем за свое верую онези техни личностни качества и достойнства, благодарение на които те изграждат основните командни и организационни структури, подготвят първите моряци и дават начален тласък в развитието на българското военноморско дело и на българската морска идея. Смелост и храброст, съчетани с проявявано в критични ситуации завидно самообладание, са характеристиките, с които се открояват командирите и техните подчинени екипажи през войните, в които флотът участва. Умереността в определянето на реално достижими цели, постоянството в преследване на тяхното постигане и търпението, с което следват своите професионални фарватери – тези са водещите черти на хората, които в периодите на мирновременно развитие работят за обновяване на материалната база и въоръжението, за промяна на старите и приемане на нови ръководни и управленски методи и практики. Ето това са нещата, които не само сме длъжни да помним и съхраняваме, но и задължително следва да обогатяваме с оглед на променените обстоятелства, да ги прилагаме в своята дейност и да ги предаваме на следващите поколения военни моряци.

Голяма част от випускниците на ВВМУ тази година са изразили желание да служат на новостроящите се многофункционални патрулни кораби?

Ежегодно, преди завършване на обучението на випуска, се провеждат срещи на курсантите-випускници с представители на Командването на ВМС, за да се сближат в максимално възможна степен желанията на бъдещите офицери за начало на тяхната кариера и приоритетите пред Флота, по отношение на окомплектоване на вакантните длъжности. Предварителни проучвания на желанията се извършват и от страна на ВВМУ. Действително, има известно повишаване на броя на желаещите за служба на новостроящите се платформи, но трудно е да се каже, че то е забележително. Разбира се, не всички завършващи курсанти-випускници могат да бъдат назначени на новостроящите се кораби, но е реалистично да се очаква, че след фактическото приемане на корабите в състава на ВМС интересът за служба на тях ще се повиши.

Как върви изпълнението на проектите за модернизация и за придобиването на нови способности, което ще мотивира и други млади офицери да градят кариера в други флотски формирования?

– За проектите, по които работят експерти от ВМС, мога да споделя следното. Проектът за придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораба се намира във фаза „Изпълнение“. Към настоящия момент първият кораб е спуснат на вода. Извършва се инсталиране на оборудване и въоръжение. Приемните изпитвания на кораба ще се проведат през първата половина на 2025 г. Корпусът на втория кораб е изграден и се извършват довършителни работи в плаващия док на завод МТГ „Делфин“. От края на октомври т.г. започва обучение на екипажите и специалистите от ремонтите органи на ВМС, което ще се проведе на борда на кораба в България и в производствените бази на изпълнителя в чужбина.

Проектът „Придобиване на Брегови противокорабен ракетен комплекс” е посочен като трети по важност приоритет за инвестиционен разход в „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.” В тази връзка специалистите от Щаба на ВМС работят усилено за подготовка на необходимите документи за стартиране на процеса за реализация на проекта.

До края на тази година е заложено да приключи преоборудването на втория малък военен транспорт в минен заградител, както и монтажните работи по постовете за наблюдение на морските пространства на компютърно оборудване, радиолокационни станции, оптико-електронни сензори, придобити по програмата на САЩ за финансово подпомагане (FMF) по проект „Изграждане на модернизирана брегова система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница „ЕКРАН-М“.

Продължават дейностите по проекта „Повишаване на способностите на ВМС за подводни интервенции“, който подпомага участието на България като координатор на международния проект „Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции” (Deployable Modular Underwater Intervention Capability Package – DIVEPACK), изпълняван по инициативата на ЕС „Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO). Проектът е пряко свързан с проекти по линия на Европейската агенция по отбрана (EDA), и Европейската програма за индустриално развитие в областта на отбраната.

Продължава развитието и модернизацията на противоминните сили. Очакваме да се реализират и нашите планове за придобиване на още минни ловци клас „Трипартит“. Наред с това не престава и модернизирането на наличното оборудване.

ВМС придобиха и са в процес на придобиване на нови автономни и дистанционно управляеми подводни апарати. Вече успешно използваме дистанционно управляеми летателни апарати. Броят на „дроновете“, казано накратко, ще продължи да се увеличава и те се превръщат в една постоянна част от нашата дейност. Флотът отдавна е високотехнологичен вид въоръжена сила и съм сигурен, че новите способности ще запалят интереса на много млади хора да станат част от „модерното“ и „новото“.

Първата активация на Черноморската противоминна група MCM Black Sea е вече факт. Само след осем месеца ще бъде поставено началото на Втората активация, домакин на която ще бъде България. В адмиралтейството има опитни щабни специалисти, но ще разполагат ли българските ВМС с необходимите ресурси, за да организират активацията в същия мащаб, в който го организира Република Турция?

Действително, първата активация на Противоминната военноморска група в Черно море MCM Black Sea е вече факт. Тя беше проведена в периода 02-16.07.2024 г., като силите и средствата от нейния състав взеха участие във военноморското учение „Бриз 2024“. Това стана възможно благодарение на работата на група от експерти от ВМС на държавите участнички, която в кратък срок след подписването на 11.01.2024 г. на Меморандум за нейното създаване, изготви и предложи за утвърждаване от Комитета за Противоминната военноморска група в Черно море на регламентиращите дейността документи и график на активациите за оперативното ѝ използване. Комитетът е ръководен орган, състоящ се от командирите на ВМС на участниците и отговаря за формулирането на насоки и указания, вземането на решения, цялостното планиране, координиране изпълнението на дейностите и оперативното управление на групата. Той делегира тактическото командване и тактическото управление на групата на офицери, на ротационен принцип между нациите за период от шест месеца. Във връзка с това, на ВМС на Република Турция, като страна инициатор на създаването на MCM Black Sea, бяха делегирани правомощията по командване на групата за първия ротационен период, в който ще се проведат общо три активации.

В този ред на мисли, в самото начало на следващата година България ще поеме функциите на командваща нация на Противоминната военноморска група. Това налага определянето и номинирането от наша страна на офицер за командир на оперативната група, офицер за управляващ силите на море, специалисти за част от длъжностите в щаба на групата, както и осигуряване на необходимите условия за тяхната работа. За този период ВМС на България освен с посочените офицери ще участват в активациите едновременно с противоминен кораб и корабна платформа за командване и управление на силите на море.

Не намирам основание за притеснение по отношение на възможностите на ВМС за изпълнение на задълженията и функциите като командваща нация. Българските ВМС разполагат с квалифицирани и подготвени офицери и екипажи, които не отстъпват на своите колеги от съюзните държави по отношение на опит и знание. Действията на море по време на всички фази на операциите се провеждат по стандарти и процедури на НАТО, които се познават на много високо ниво от българските военни моряци, а имаме и натрупан богат опит от участието на наши сили в международни учения, мисии и операции.

Тепърва предстои анализ на проведената първа активация, както и на следващите, които ще се проведат под командването на Турция. Ще бъдат идентифицирани различни наблюдения, изводи и поуки, които с прилагането си на практика ще повишат ефективността на действията на групата. Като обобщение мога да кажа, че няма причини ВМС да не могат да организират и командват активации на MCM Black Sea в „същия мащаб, в който го организира Турция“.  

Борбата на Украйна с руския агресор „вдъхна живот“ както на стари, така и на нови противокорабни системи, в частност брегови ракетни комплекси и подводни дронове. Как командването на ВМС гледа на тяхното развитие в нашия боен флот?

– Поуките от военните действия в североизточната част на Черно море показват, че бреговите ракетни комплекси са един много важен елемент от общата защита на крайбрежието. Те допринасят за развитие на ударните способности на ВМС, като част от системата за изграждане на многослойна, дълбоко ешелонирана отбрана, която е незаменима при воденето на военни действия в ограничена по размери акватория, каквато е Черно море. Изграждането на такъв вид отбрана ще осигури сериозен възпиращ ефект, надеждно прикритие на десантно достъпните зони по крайбрежието и защита на морските линии за комуникация.

Пример за сдържащия потенциал на бреговите ракетни комплекси и ефективността на системата за възпиране, изградена на базата на средства за поразяване, наблюдение и целеуказване, доказаха украинските ВМС в бушуващата повече от две години война с Русия. В този контекст, с оглед на динамично влошаващата се среда за сигурност в Черно море, за достигане на ефективна защита на морския суверенитет и изпълнение на задачите по мисия „Отбрана“ в национален и съюзен формат в националните морски пространства, е наложително превъоръжаването със съвременен и оперативно съвместим със системите на НАТО брегови противокорабен ракетен комплекс.

Към момента, е стартиран проект за придобиването на нов брегови противокорабен ракетен комплекс за Военноморските сили, който е приоритет по „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България – 2032“ и „Програма за инвестиционни разходи на МО до 2023 г.“ В ход е процес на вземане на оптимално решение за възможните правни подходи за реализация на проекта, свързани с прилагането на нормативната база за придобиването на отбранителни продукти. Съгласно утвъдената проектна документация, в зависимост от финансирането, проектът може да бъде реализиран в рамките на три години след подписване на договор с евентуална фирма изпълнител.

От 2020 г. ВМС на Република България използва автономен подводен апарат тип REMUS-100 за провеждане на противоминни операции. През тази година бяха получени два безпилотни подводни апарата за подводно наблюдение и доразузнаване на миноподобни обекти. Те от своя страна позволяват извършването на оглед на подозрителни обекти на морското дъно и във водна среда от разстояние, без личния състав да се излага на повишен риск. Планирано е до края на годината да бъдат доставени в Хидрографската служба два безпилотни подводни апарата, които могат да бъдат използвани както за осигуряване на хидрографски дейности и в противоминни операции, така и като имитатори на подводни цели. Във ВМС се работи и по определяне на конкретни изисквания към бъдещи ударни дронове.

– Какво ще пожелаете на българските военни моряци и на флотските ветерани по случай празника?

– Като командир на ВМС за мен е чест да отправя своя моряшки поздрав по случай 145-та годишнина от създаването на военния флот на България към всички, за които морето и военноморската служба са съдба и дълг, житейски избор и поле на професионална реализация. Празникът е прекрасен повод да засвидетелстваме още веднъж своето уважение и синовната си почит към флотските ветерани, чиито завети и опит ни помагат в трудните моменти. Бих искал от името на всички нас, служещите и работещи във Флота, да отправя благодарност и към нашите семейства и близки, за тяхната безрезервна подкрепа, за това, че винаги са до нас, въпреки че често ги пренебрегваме в интерес на службата.

Към всички адмирали, офицери, офицерски кандидати, старшини, матроси и цивилни служители от ВМС изказвам своята благодарност и признателност за отговорността, силния дух и непреклонната воля, с които посрещат предизвикателствата на днешната сложна обстановка и независимо от трудностите и ограниченията, с достойнство носят своята вахта, служат и работят, защитавайки морските интереси и суверенитета на Родината. Бъдете здрави и успешни, попътен вятър и седем фута под кила! Честит празник!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани