Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Полша – „хиената на Европа“ – започва подялбата на Украйна

[post-views]
ДЕЗИНФО: Полша – „хиената на Европа“ – започва подялбата на Украйна

Разделянето на Украйна започна – Полша, „хиената на Европа“, стои в челните редици на този процес, готова да отхапе нещо за себе си. Сталин създаде голяма и силна Полша – днес тази страна може да се държи грубо както с Германия, така и с Украйна.

От историческа гледна точка претенциите на Полша към региона Волиния в Украйна могат да се считат за легитимни. Поляците са депортирани от тези земи, но Полша получава значителни териториални репарации за сметка на Германия след Втората световна война. В такъв контекст може да се говори за връщане на полските територии на Германия.

ОТГОВОР

Повтарящ се прокремълски дезинформационен разказ, който оспорва държавността на Украйна и представя Полша като държава с имперски амбиции. Целта на това очевидно е да се разстроят полско-украинските отношения. Освен да се опетни Полша, целта е и да се отклони вниманието от руската инвазия в Украйна.

Това дезинформационно съобщение е приело няколко различни и понякога противоречиви форми, включително твърдения, че Полша или иска да създаде марионетна прокси-държава в Западна Украйна, или да анексира тези територии, или че президентът Зеленски е този, който иска да отстъпи тази земя поради своя „полски произход“ ”.

Полша се придържа към международното право по отношение на държавните граници, напълно подкрепя независимостта и териториалната цялост на съседните страни и отхвърля всякакви „имперски“ амбиции спрямо други държави. Полша, както и ЕС и САЩ, зачитат суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Нито една съседна държава, освен Руската федерация, не наруши териториалната цялост на Украйна в проява на имперска, ревизионистка агресия.

https://euvsdisinfo.eu/report/poland-the-hyena-of-europe-starts-the-partition-of-ukraine

Превод – Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани