Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атомното оръжие на Обединеното кралство

[post-views]
Атомното оръжие на Обединеното кралство

Европейското измерение на 75 години ядрено сдържане

Avro 698 Vulcan B.2.a XM575 was delivered to No. 617 Squadron (Dambusters) at Scampton in May 1953. (Courtesy BAE Systems)

Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия има през Втората световна война своя собствена атомна програма Tube Alloys. След конференцията със САЩ на 17–24 август 1943 г. в Квебек тя е обединена с американския „Проект Манхатън“. През 1946 г. в САЩ е гласуван т. нар. „Акт McMahon“, който забранява споделянето на информация и технологии за атомно оръжие с други държави. Така Кралството остава само в разработването на собствено атомно оръжие. Въпреки това то става третата държава в света, която разработва, тества и приема на въоръжение такова – през 1952 г. Тестовете, включително и на водородна бомба (1957 г.), се извършват в Австралия. Със загубата на колониите страната вече не е империя и е принудена да ограничи средствата, отделяни за атомни оръжия. Това спира разработването на платформи за атомни оръжия, като т. нар. V-бомбардировачи. Новите платформи „услужливо“ са предоставени от САЩ. През 1963 г. САЩ и Великобритания сключват договора Polaris, по който страната получава едноименните ракети за подводниците на Кралските ВМС, а Кралските ВВС и армията получават бомби и артилерийски снаряди с ядрени бойни части. Допълнително в Кралството се разполагат американски авиоескадрили с атомни бомби и наземни части с тактически ракети с ядрени бойни части.

Атомните подводници с междуконтинентални балистични ракети (АПМБР) тип Resolution са 4 единици – Resolution, Repulse, Renown и Revenge. Построени са Кралските ВМС като част от програмата Polaris. Всяка подводница е въоръжена с 16 ядрени ракети UGM-27 Polaris A-3. Подводниците са построени от Vickers Armstrong в Barrow-in-Furness и от Cammell Laird в Birkenhead между 1964 и 1968 г. Базирани са във военноморската база Clyde, на 40 км западно от Глазгоу – Шотландия.

Тип Resolution става платформата за стратегическото ядрено възпиране на Обединеното кралство от края на 60-те години до 1996 г., когато са заменени от АПМБР тип Vanguard с американски ракети с ядрени бойни части Trident II.

От ВВС към ВМС

През 50-те и началото на 60-те години ядреното възпиране на Обединеното кралство се базира на V-бомбардировачите на Кралските ВВС. В началото на 60-те години с развитието на радарите и зенитните ракети „земя–въздух“ става ясно, че бомбардировачите са уязвими и е малко вероятно да проникнат през съветската ПВО. Свободно падащите ядрени оръжия вече не са надеждно възпиращо средство.

Кризата Skybolt

За да се справи с този проблем, през май 1960 г. британският премиер Харолд Макмилън урежда сделка с президента на САЩ Айзенхауер за въоръжаването на V-бомбардировачите със свръхзвуковата американската ракета „въздух–повърхност“ AGM-48 Skybolt. Това е балистична ракета с въздушен старт и обхват от 1600 км, която позволяваше на изстрелващите бомбардировачи да останат доста далеч от зоната на съветската ПВО. С този обсег V-бомбардировачите ще трябва да летят само на няколкостотин километра от базите си, преди да бъдат в позиция с възможност за атака срещу Москва.

Съгласно споразумението приносът на Обединеното кралство към програмата е ограничен до разработване на точки за подкачване на бомбардировачите Avro Vulcan; инсталиране на необходимите системи за насочване, които да захранват ракетите с актуална информация за позициониране; и разработване на британска версия RE.179 на американската бойна част W47.

Новата администрация на американския президент Кенеди изразява сериозни съмнения както по отношение на AGM-48 Skybolt, така и по отношение на силите за възпиране на САЩ като цяло. Министърът на отбраната Макнамара е силно критичен към флота от бомбардировачи, който той смяташе за остарял в ерата на междуконтиненталните балистични ракети (МБР). А AGM-48 Skybolt е средство за продължаване на съществуването на система, която вече не е надеждна предвид бързо подобряващите се способности на инерционните системи за насочване на МБР. Така възможността за прецизен удар със свободно падащи бомби вече не е необходима. Макнамара също така е притеснен, че Обединеното кралство има собствени ядрени сили, и се тревожи, че то може да въвлече САЩ във война. Това е причината той да настоява в споразумение с Обединеното кралство да въведе „двоен ключ“ за задействането на ядрените оръжия.

Макнамара за пръв път повдигна идеята за отмяна на доставката на AGM-48 Skybolt на британците през ноември 1962 г. Когато това бе съобщено в Камарата на общините, избухна буря от протести. Уредена е среща за разрешаване на проблема и Макмилън заяви недвусмислено, че Обединеното кралство трябва да запази своите независими способности за възпиране независимо от цената. Така на масата на преговорите се появяват МБР с подводен старт Polaris, за които е необходимо да се разработи платформа за изстрелване.

Стратегическото ядрено възпиране на Обединеното кралство е прехвърлено от Кралските ВВС на Кралските ВМС в полунощ на 30 юни/1 юли 1968 г. АПМБР тип Resolution, въоръжени с американски ракети UGM-27 Polaris A-3, поемат тази роля.

През 1982 г. ракетите са заменени с Trident II D-5. Ядрените бойни части за тях са суверенни – проектирани, произведени и складирани в Кралството. За тях са построени 4 нови атомни подводниците с МБР тип Vanguard. През 1988 г. Кралството сваля от въоръжение последните атомни авиобомби WE.177 и оттогава има само подводници за ядрено възпиране. През 2016 г. Парламентът на Кралството гласува за проектирането на следващо поколение атомни подводници с досегашните ракети Trident II D-5.

Британските атомни подводници с МБР (2024 г.)

ИмеБорд. номерЗаложенаСпусната на водаПриета на въоръжение
VanguardS283 септември 19864 март 199214 август 1993
VictoriousS293 декември198729 септември 19937 януари 1995
VigilantS3016 февруари 199114 октомври 19952 ноември1996
VengeanceS311 февруари 199319 септември 199827 ноември 1999

Другите в НАТО

Освен Франция и Обединеното кралство самолетите Tornado на Италия и Германия са носители на американски атомни бомби В61, складирани в Европа. В момента те се заменят с многоцелевите F-35A.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани