Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българи победиха в тежко снайперско състезание в САЩ

[post-views]
Българи победиха в тежко снайперско състезание в САЩ

Високата влажност и честите валежи не спряха устрема на военнослужещите от Служба „Военна полиция”.

Първо място в труден и престижен снайперски турнир в Съединените американски щати завоюва екип на българската Служба „Военна полиция”. Стрелковата надпревара се състоя на полигон на Националната гвардия на щата Тенеси. Снайперският тим на майор Пламен Николов и старши лейтенант Ане Анев зае първо място в отборното класиране. Индивидуален първенец в турнира стана старши лейтенант Анев.

Поканата

Служба „Военна полиция” беше представена от два отбора. Ръководител на цялата българска група беше майор Митьо Панчев, който е старши инспектор в отдел „Планиране и подготовка” в ръководството на Службата. „Беше ми поставена задача да създадем организация за подготовката на два екипа за участие в снайперско състезание в щата Тенеси по покана на генерал адютанта на Националната гвардия на Тенеси генерал-майор Уорнър Рос. Същата покана беше изпратена до началника на отбраната адмирал Ефтимов, който възложи задачата на директора на Служба „Военна полиция” (СВП) да създаде необходимата организация и да определи отбори за подготовка и впоследствие – участие в турнира в Тенеси”, разказва майор Панчев. По думите му, поради спецификата на задачите, които изпълнява СВП и наличието на специализирани звена и подходящо въоръжение, ръководството на Българската армия е преценило и възложило на ръководството на Службата да създаде организация за подготовка и да определи екипи за участие в турнира в САЩ. На базата на наблюденията, които има отделът в подготовката на специализираните звена на Службата и на военнослужещите от учебния център е извършен предварителен подбор. Така е определен съставът на два отбора, които да участват в състезанието. Те са от Регионална служба „Военна полиция” – София и от център „Логистика и подготовка”, в частност – учебния център на СВП.

Подготовката

„Под ръководството на отдел „Планиране и подготовка” в СВП беше създадена организация за провеждане на предварителна подготовка на двата отбора на полигон близо до София с ограничен времеви диапазон и наличните ограничени ресурси”, казва майор Панчев.

Българите са наясно, че няма да е леко. Надпреварата е сред важните състезания от военния календар на щата Тенеси. Ползва се с популярност сред военнослужещите от Националната гвардия, резервистите, ветераните, представителите на службите за сигурност от щата и цивилното население.

Състезанието се провежда в град Тулахома, близо до столицата на Тенеси – Нешвил, в база за подготовка на резервисти на Националната гвардия. Полигонът е специализиран за тренировки с въоръжение от типа снайпер, автоматична пушка М-4 и стрелба с пистолет М17.

Въпреки че пристигат с известно закъснение, заради хаоса по летищата в света, предизвикан от глобалния компютърен срив, българите веднага влизат в ритъма на турнира. Преди състезанието те се включват в предварителната подготовка, като участват в съвместни стрелби на полигона с американски военнослужещи, ръководени от старши сержант Майкъл Брумър. Той е съставил дизайна и сценария за провеждане на турнира. Специално за да предаде опита си в съвместната стрелба участва полковник Джейсън Глас – заместник-командващ на Националната гвардия на Тенеси, който изразява задоволство от нивото на подготовка на българските военнослужещи и подчертава важността на българското участие.

Отборите и оръжието

Турнирът се провежда от в продължение на три дни – от 28 до 30 юли, с участието на седем отбора от по двама състезателя: специализираният тим на Шерифската служба на Тенеси (така наречените SWAT (special weapons and tactics – специални оръжия и тактики – б. р.), четири отбора от Сухопътните войски на Националната гвардия на Тенеси и два български отбора от Служба „Военна полиция”. Съдийския екип се ръководи от старши сержант Майкъл Брумър. Съгласно регламента на състезанието СВП взима участие с щатното си въоръжение. Патроните за надпреварата се осигуряват от Националната гвардия на Тенеси съобразно изискването всички отбори да стрелят с еднотипни боеприпаси.

Отборите са от по двама души. „Във всеки тим има снайперист и човек, който определя данните за стрелба и коригира стрелбата на екипа. Предизвикателството беше, че всеки един от екипа трябваше да стреля с дадената снайперова пушка за екипа. А резултатът за отбора се определя от сборния резултат на двамата стрелци”, пояснява майор Панчев.

Българските представители участват с две снайперови пушки. Едната е „Риттер и Старк” (Ritter & Stark) SLX (калибър 308/7,62×51 мм). Тя е от ново поколение с висококачествена оптика „Шмит и Бендер” („Schmit & Bender”) 5-25х50. Другият снайпер е „Хеклер и Кох” (Heckler & Koch) PSG-1 (калибър 308/7,62×51 мм), стандартен клас, с базови характеристики и оптика „Хендсолт” (Hendsoldt) 6х42.

Климатът

И докато с оръжието всичко е ясно, голямо предизвикателство за участниците се оказва климатът в района на състезанието. Надпреварата протича в условия на висока влажност, която по време на състезанието не пада под 82 процента, а на моменти достига 96 процента. „Климатът е прекалено влажен. Вали по няколко пъти на ден и духат променливи, пулсиращи ветрове, което оказва особено влияние при определяне на параметрите за стрелбата”, изтъква майор Панчев.

Първият от двата български отбора е водещ и е съставен от майор Пламен Николов и старши лейтенант Ане Анев, с най-доброто въоръжение. Вторият отбор (основен) е в състав старшина Петър Петров и старшина Антон Йотов със стандартно въоръжение. Отделните етапи в тридневната надпревара са общо шест. Два от тях са в първия ден, три – във втория и един – в третия.

Първият ден

Състезанието започва с първия етап „Special zero match” – статична стрелба от положение „легнал” с увеличаващо се разстояние до мишените (стрелба с преминаване на различни рубежи). Всеки състезател от отбор стреля с по 5 патрона в отделна мишена, съответно от рубеж 100, 300, 400, 500 и 600 ярда (един ярд е 0,9144 метра – б. р.) – общо 10 изстрела от рубеж или всичко 50 патрона. Отборният резултат е сума от точките, получени от попаденията в мишените на двамата състезатели. Водещият отбор на българите печели първия етап.

Денят продължава с втория етап – „Защита на база” (FOB Defence Match). В началото състезателите стартират в крос от 500 ярда до пункта за боеприпаси, където имат 60 секунди за пълнене на пълнителите. След това продължават с крос 100 ярда до рубежа за стрелба. Там стрелят от стабилна позиция (положение „легнал”) по мишени „гръдна фигура” на разстояние 500 ярда. След като завършат стрелбата продължават с крос 100 ярда напред до рубеж за стрелба от нестабилна позиция зад укритие (положение „от коляно”) по същите мишени, но на разстояние 400 ярда.

Втория етап също е спечелен от майор Николов и старши лейтенант Анев.

Вторият ден

Втория ден състезанието продължава с третия етап „Range Estimation”, който е  комбинация от физическо натоварване и прецизна стрелба за време. Надпреварата започва с движение по маршрут от 1 миля в пресечена местност с денивелация до 100 метра, до район за разузнаване на цели и определяне на разстоянията. Следва придвижване с крос до рубеж за стрелба с по един изстрел от състезател по мишени на 250 метра разстояние.

В следващия, четвърти, етап – „движещи се мишени” (Moving Target Match), състезателите са поставени пред предизвикателството в три рунда от рубежи на 200, 300 и 400 ярда с по 5 изстрела от рубеж за всеки състезател от отбора да поразят движещи се с неритмично темпо мишени „настъпваща пехота”, сменяйки позицията за стрелба на всеки рубеж – 200 ярда „стоешком без упор”, 300 ярда „седнал без упор” и 400 ярда „лежешком”.

С напредването на деня се стига до петия етап в състезанието – „Стрелба при слаба светлина” (Low Light Natch). Това е нощна стрелба с подсветка на целите, имитираща насрещен огън. Участниците стартират след залез слънце с крос 100 ярда до рубеж за стрелба (бункер). Целта на скоростните кратки бягания е да се поставят участниците извън комфорта на спокойния им

равномерен пулс преди стрелба. Осем мишени за поразяване са поставени на различни дистанции и височини (сгради) и с променящ се алгоритъм на подсветка. Упражнението се изпълнява за време. Скоростното му приключване носи голяма бонификация при изчисляване на точките, но и точните попадения са важни.

Третият ден

За третия ден остава финалният, шести етап „Unknown steel match”, в който стрелбата е от нестабилна основа (камион) в положение легнал по пет стоманени мишени, разпръснати в дълбочина от 100 до 500 ярда. Състезателите имат на разположение 7 патрона, за да поразят целите. Стартират с крос от 200 ярда до камиона, заемат положение за стрелба дори без кратка пауза за успокояване на пулса и стрелят. След изстрелите се чува звън от поразената мишена. Напрежението е върхово. Конкуренцията е много силна. Всички отбори се представят добре.

„Съдийския екип, ръководен от старши сержант Майкъл Брумър, обобщи цялата информация и на базата на показатели като прецизна стрелба, точност, точки от стрелбата, точни попадения, така наречените екс (Х) попадения, когато изстрелът е точно в центъра на целта, плюс времето за изпълнение на даденото упражнение, определят крайния резултат и победителя”, обяснява майор Панчев. Така тимът на майор Николов и старши лейтенант Анев заема отборно първото място със 734 точки, включително 35Х – точни попадения в центъра на мишената с радиус 5 см. В индивидуалната класация старши лейтенант Анев е първи с 286 точки (17Х).

Оценките

„Оценката от генерал-майор Рос за представянето на българските военни полицаи беше много висока. Изказани бяха много ласкави думи към нашите два отбора и от организаторите и наблюдателите, съдийския екип, както и от представителите на оръжейната индустрия в САЩ”, разказва майор Панчев. Той е категоричен, че въпреки трудностите, участието на представителите на СВП в състезанието е много успешно. „Мисля, че се справихме много добре. Двата ни отбора бяха изключително мотивирани. Представиха се много добре”, заявява майор Панчев. Той посочва и качествата, които трябва да притежава един топ-снайперист: „Да има много добра психологическа издръжливост, добра физическа издръжливост, висока мотивация, любов към оръжието най-вече, да няма страх от същото и да не е емоционален”.

Фото архив на СВП

Фото Николета Райдовска

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани