Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Тъмен орел“ полетя успешно с хиперзвукова скорост

[post-views]
„Тъмен орел“ полетя успешно с хиперзвукова скорост

Наскоро САЩ успешно тестваха хиперзвуково оръжие с голям обсег на действие. Оръжието е известно като „Dark Eagle“ (Тъмен орел). Това е хиперзвукова ракета „земя – земя“ или по-общо казано „повърхност – повърхност“, защото Военноморските сили на САЩ искат да го поставят в дълги правоъгълни кутии и да го изстрелват вертикално от разрушители клас  „Zumwalt“ и подводници клас „Вирджиния“. По време на теста ракетата е изстреляна от мобилна колесна платформа.

Ракетите „Тъмен орел“ достигат горната част на земната атмосфера, извън обхвата на системите за противовъздушна отбрана, могат да се подготвят за удар и да връхлетят върху целта, когато за реакция от страна на противника е вече късно. Тестът беше проведен съвместно от Военноморските сили и армията на САЩ в Тихия океан.

В края на юни Военноморските сили и армията на САЩ извършиха полетно изпитание от началото до края на хиперзвукова ракета на Тихоокеанския ракетен полигон в щата Хаваи. Ракетата е хиперзвуково оръжие с голям обсег (LRHW). На практика представлява оръжейна система за изстрелване на хиперзвукови ракети и включва армейски контейнер, оперативен център за управление на батареите и транспортни пускови установки.

След поредица изпитания с променлив успех Пентагонът обяви важната победа при последният тест, протекъл без проблеми. Тестваното оръжие дава възможност за бърз удар на разстояние 2400 км. Успехът на последния ракетен тест е обявен официално от Министерството на отбраната на САЩ.

Поради специфичното си местоположение ракетният полигон на Хаваите предлага уникални възможности. Това е единственото по рода си съоръжение в света, където кораби и подводници, балистични ракети, самолети и космически кораби могат да работят едновременно и да се проследява работата им. Полигонът притежава контролирано въздушно пространство с площ над 40 000 квадратни километра.

Коментарът за успешния тест от страна на Министерството на отбраната е лаконичен. Той гласи, че „с колективни усилия се разработва ново оборудване и се приемат нови концепции за отбрана, които ще позволят на армията да поддържа предимство пред потенциалните си противници“. Колективните усилия говорят за вече установеното сътрудничество между американския флот и армията за разработване на нови оръжия. „Тъмен орел“ е ракета, която е част от по-голяма система. Това е футуристична хиперзвукова ракета с така нареченият „плъзгащ се ефектор“ и двустепенен ракетен двигател с твърдо гориво. Тази хиперзвукова оръжейна система се разработва по две програми, за да отговори на нуждите и на армията и на флота.   Армията планира да постави ракетите в контейнери на двойни пускови установки, теглени от мощни влекачи. А флотът иска да инсталира футуристични ракетни установки на кораби тип разрушители и подводници. Хиперзвуковата ракета най-вероятно има диаметър 0,88 м, а плъзгащият се ефектор се очаква да достигне до скорост Мах 17. Известно е, че за хиперзвукова скорост се счита скоростта над Мах 5 или скорост пет пъти по-голяма от скоростта на звука.

Има два вида хиперзвукови оръжия. Хиперзвукови крилати ракети и оръжия с ускоряване. Хиперзвуковата крилата ракета обикновено се изстрелва от самолет и използва въздушен двигател, за да достигне до целта. За разлика от нея хиперзвуковото оръжие използва ракетен ускорител, който издига плъзгащото се тяло над атмосферата. След това плъзгащото се тяло се освобождава, следвайки балистична траектория, докато навлезе в атмосферата. После генерира тяга и успоредно на повърхността на земята се „плъзга“ с хиперзвукова скорост, преодолявайки огромното разстояние до целта.

Бойна машина на пехотата от по-следващо поколение

Една от най-големите компании за отбранителна техника в света, базирана във Великобритания, показа четвъртата си многофункционална бронирана машина (AMPV) от следващо поколение. На горната хоризонтална плоча на машината е монтиран купол с 30-милиметрово оръдие. Куполът също е от следващо поколение технологии и на практика е модерна дистанционно управляема оръжейна станция.

С такива куполи ще бъдат снабдени и няколко бригади „Страйкър“ на армията на САЩ. Тази бойна машина на пехотата може да приема повече от 30 различни куполни системи, съобразно предназначението на AMPV.

Адаптивността на дизайна на  AMPV дава нови възможности за интегриране на бъдещи технологии на платформата и конструкторите заявяват, че са създали машина от по-следващо поколение. В момента се произвеждат пет варианта на AMPV – един вариант с общо предназначение, вариант за команден пункт, два минохвъргачни и един медицински вариант.

Използват и квантов интелект за създаване на нови акумулатори

Съвместната лека тактическа машина (JLTV) пристигна в една от дивизиите на Морската пехота на САЩ. Новата колесна бронирана платформа трябва да замени високо проходимото колесно превозно средство, което в момента се използва от морските пехотинци. Новата машина е устойчива на крайпътни засади и импровизирани взривни устройства. Двигателят й е два пъти по-мощен, отколкото на досегашната, а експлоатационният товар е с 1125 кг повече. Притежава и много по-висока издръжливост на бронираната защита. Морските пехотинци на САЩ махнаха кабината, превърнаха JLTV  в безпилотна машина и монтираха върху нея ракетна пускова установка.

Една американска компания за квантов и изкуствен интелект сключи договор с армията за намиране на нови материали за изработване на акумулаторни батерии за JLTV. Те трябва да бъдат по-устойчиви, по-евтини и дълготрайни. Предназначени са да задвижват бронирани колесни платформи и безпилотни летателни апарати. Основната цел е да се избягват вече редките земни метали като литий, които имат кратък срок на годност.

KEKAHA, Hawaii (Aug. 16, 2021) A Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System (NMESIS) launcher deploys into position onboard Pacific Missile Range Facility Barking Sands. The NMESIS and its Naval Strike Missiles participated in a live-fire exercise as part of Large Scale Exercise (LSE) 2021. During the training, a Marine Corps fires expeditionary advanced base (EAB) sensed, located, identified and struck a target ship at sea, which required more than 100 nautical miles of missile flight. The fires EAB Marines developed a targeting solution for a joint force of seapower and airpower which struck the ship as the Marines displaced to a new firing position. The Marine Corps EAB Operations concept is a core component of the Force Design 2030 modernization effort. (U.S. Marine Corps photo by Maj. Nick Mannweiler)

Машината тежи 10,2 т, въоръжена е с леки и среднокалибрени оръжия, развива максимална скорост 110 км в час и има оперативен обхват 480 км.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани