Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предизборният щаб на Тръмп каза, че е бил хакнат, и обвини Иран

[post-views]
Тръмп каза, че ще обмисли прекратяване на кредита за покупка на електромобили

Предизборният щаб на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръм обяви днес, че някои от вътрешните му комуникации са били хакнати, и обвини за кибернападението Иран, предаде Ройтерс.

От екипа на Тръмп не представиха преки доказателства за твърденията си, но припомниха враждебността между предишния американски президент и Техеран в миналото.

От предизборния щаб на Тръмп излязоха с това изявление, след като новинарският сайт „Политико“ съобщи, че е започнал да получава от анонимен акаунт имейли с вътрешни документи на кампанията на републиканеца.

„Тези документи са получени незаконно от враждебни към Съединените щати чуждестранни източници, възнамеряващи да се намесят в изборите през 2024 г. и да всеят хаос в нашия демократичен процес“, се казва в текста.

От екипа на Тръмп цитираха съобщение от вчера на служители на „Майкрософт“ (Microsoft), че свързани с иранските власти хакери са се опитали през юни да проникнат в профила на високопоставен представител на предизборен щаб в САЩ. От американския софтуерен гигант не разкриха самоличността на въпросния човек.

„Иранците знаят, че президентът Тръмп ще спре тяхното царство на терора точно както направи през първите си четири години в Белия дом“, казаха още от щаба на републиканеца.

Като президент на САЩ в периода 2017-2021 г. Тръмп имаше напрегнати отношения с Иран, отбелязва Ройтерс. През 2018 г. републиканецът изтегли Съединените щати от международното споразумение за иранската ядрена програма, а две години по-късно американските въоръжени сили убиха при атака с дрон в Ирак висшия ирански военен Касем Солеймани.

Миналия месец Тръмп оцеля при опит за убийство по време на предизборен митинг.

Няма улики стрелецът, който бе ликвидиран, да е бил свързан с Иран. Телевизия Си Ен Ен обаче обяви няколко дни по-късно през юли, че САЩ разполагат с разузнавателна информация за ирански заговор срещу Тръмп – обвинения, които Техеран категорично отхвърли.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани