Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел срещу „Хизбула“ – кой ще победи?

[post-views]
Израел срещу „Хизбула“ – кой ще победи?

Еврейската държава има превъзходство, но ракетният потенциал на шиитската групировка е страховит.

Убийството на един от най-високопоставените командири на групировката „Хизбула“ Фуад Шукур в Бейрут в края на юли и на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания в Техеран логично са свързвани с Израел, поради което светът очаква отговора на антиизраелската коалиция, водена от Иран. Погледите се насочват към „Хизбула“ – най-голямата недържавна военна сила в света, която е базирана в Ливан. Групировката е създадена през 80-те години на миналия век, като първоначално се бори срещу израелската окупация в Южен Ливан. Още от самото начало „Хизбула“ обявява, че ще следва идеологията на аятолах Хомейни и получава значителна финансова и политическа подкрепа от Ислямската република Иран. Съответно лидерите на групировката са антиционисти и се застъпват за унищожаването на държавата Израел. „Хизбула“ има политическо и военно крило, като политическото участва в изборите в Ливан и е представено както в парламента, така и в правителството.

Lebanese Shiite Muslim Hezbollah militants ride on a vehicle carrying a Fajr 5 missile during the annual parade in the southern town of Nabatiyeh on November 28, 2012, to mark the 13th day of Muharram on the Islamic calendar, commemorating and mourning the seventh-century martyrdom of Prophet Muhammad’s grandson, Imam Hussein, in the battle of Karbala in Iraq. AFP PHOTO/MAHMOUD ZAYYAT (Photo credit should read MAHMOUD ZAYYAT/AFP/Getty Images)

От 7 октомври м.г. Израел е във война с организацията „Хамас“, с която „Хизбула“ има сложни отношения. Първата групировка е сунитска, а втората шиитска, но ги обединява омразата срещу израелската държава. Атаката на „Хамас“ от 7 октомври 2023 не бе координирана с „Хизбула“, но последиците от нея неизбежно доведоха и до

покачване на напрежението по ливанско-израелската граница

Лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала изрази твърдата си подкрепа за „Хамас“. Започнаха и стълкновения между израелската армия и базираните в южната част на Ливан бойци на шиитската групировка. Първоначално те бяха ограничени в тясна ивица около граничната бразда, но постепенно израелските удари проникваха все по-надълбоко на територията на Ливан, за да унищожават импровизирани фабрики за производство на боеприпаси или високопоставени командири на „Хизбула“. На 28 юли т.г. ракетен удар на окупираните от Израел Голански възвишения уби 12 израелци, включително 10 деца. „Хизбула“ отрича съпричастност към това деяние, но нямай кой друг да изстреля ракети в този район. В Израел се надига голям обществен гняв, който подтиква армейските командири към решителни действия срещу групировката, която е призната за терористична от повечето европейски държави.

През последните 8 месеца „Хизбула“ е ударила по територията на Израел с над 5000 ракети, снаряди и дронове. Това, което е най-неприятно за израелците е, че около 70 хиляди от тях са били принудени да се евакуират от домовете си в селищата в северната част на страната. Броят на изселените ливанци от другата страна на границата е може би двойно по-голям. От 7 октомври до сега в противостоянието между „Хизбула“ и Израел са загинали 30 израелци и над 400 ливанци.

Но може ли Израел да се справи с „Хизбула“ в условията на продължаваща война в Ивицата Газа? Краткият отговор е – да, но с цената на доста жертви, защото групировката притежава значителен военен потенциал. Израелската армия има планове за настъпателни действия в Ливан, а в отговор Хасан Насрала казва, че ако израелците нападнат, боевете ще се водят без всякакви правила. В началото на годината той дори заплаши Кипър с оглед на възможността израелската авиация да ползва летища на този средиземноморски остров за удари срещу „Хизбула“.

„Хизбула“ разполага с около 100 хиляди бойци и е

много по-сериозен противник от „Хамас“

Освен това ливанската групировка има сигурни трасета за снабдяване с оръжия и боеприпаси, както и стратегическа дълбочина за отстъпление, докато военните ефективи на „Хамас“ са концентрирани на много малка територия, обкръжена отвсякъде от израелската армия.

„Хизбула“ няма шанс в открити сухопътни боеве с израелската армия, но най-страшната заплаха, идваща от групировката, е нейният ракетен потенциал. Според най-завишените оценки, идващи от представител на иранските сили „Кудс“, „Хизбула“ разполага с 1 милион ракети от различен калибър. Според западните анализатори, обаче, потенциалът на групировката е по-скоро между 120 и 200 хиляди ракети. И това обаче не е никак малко.

Повечето от ракетите на „Хизбула“ са от нисък клас – с малка точност и далекобойност. Групировката обаче има и до 400 броя високоточни балистични ирански ракети „Фатех-110“, носещи до 500 кг боен товар. Те са с обсег 300 км, което означава, че могат да стигнат до Тел Авив, Йерусалим и други големи израелски градове. Разрушенията, които тези ракети могат да причинят, са съпоставими с тези от руските „Искандер“. „Хизбула“ разполага и с ракети „Скъд“, които са по-неточни от „Фатех-110“, но могат да носят до 1 тон взрив и имат обхват от 500 км, което означава практически цялата територия на Израел.

В случай на пълномащабна война многобройни малки и неточни ракети на „Хизбула“ могат да бъдат изстреляни в масиран залп, за да претоварят израелската система за противовъздушна отбрана „Железен купол“ и тя да не успее да засече по-опасните „Фатех“ и „Скъд“. Или поне не всички от тях. Смята се, че терористичната шиитска групировка има потенциал да изстрелва по 2500 до 3000 ракети на ден – нещо, невиждано до сега в историята на войните. Потенциалните жертви в Израел могат да достигнат десетки хиляди. Освен това от значение е и фактът, че „умна“ отбранителна ракета струва много повече от нападателните ракети, така че и от финансова гледна точка израелската отбрана ще бъде сериозно натоварена.

Израел разчита и на

американска помощ

за неутрализиране на евентуална масирана ракетна атака от „Хизбула“ и от Иран. САЩ са разположили системи за противоракетна защита на свои кораби в Източното Средиземноморие. Те обаче могат да се справят с далекобойни ракети, по-примитивните ударни средства с малък обсег и кратък полет са трудни за прехващане. Освен това американските кораби не са съвсем неуязвими – сигурно е, че „Хизбула“ има и противокорабни ракети. А също и голям арсенал от дронове, които могат да носят до 500 кг взрив.

Израел има несъмнено въздушно превъзходство над Иран и неговата „ос на съпротивата“, но неговата авиация няма да се разпорежда абсолютно свободно в небето над Ливан, както това става в Ивицата Газа. „Хизбула“ разполага със зенитни средства от иранската система „Сайяд“, както и старите съветски „Оса“, „Бук“ и „Панцир“.

Така че, във военен план съотношението на силите е в полза на Израел и това прави победата му сигурна, но цената ще е висока. Трябва да се има предвид, че израелските войници вече са уморени от 8 месеца война срещу „Хамас“, а резервите не достигат. Въпреки това скорошно допитване показва, че 62% от еврейските жители на Израел (20% от населението на страната са араби) подкрепят атака „с пълна сила“ срещу „Хизбула“ в Ливан. Има разминавания само относно тайминга – дали това да стане веднага или след приключването на войната в Ивицата Газа.

Важен фактор, който усилва готовността на враждуващите страни в Близкия Изток да воюват, е демографията. За разлика от Русия и Украйна, които са с намаляващо население и това прави цената на човешкия живот много висока, раждаемостта и в Израел и при арабските му съседи все още е над нивото на просто възпроизводство на населението.

Средното израелско семейство има по три деца,

като виждаме сериозни различия ако сравним отделните етно-социални групи. Раждаемостта сред светски ориентираните евреи е средно 2 деца на една жена, за израелците от арабски произход тя е по три деца, а за ултрарелигиозните евреи – по 6 деца в семейство. Младежите от последната група до сега бяха освободени от военна служба, но тази практика се променя след решения на Върховния съд на страната от края на миналия месец. Първите 1000 повиквателни за наборна служба вече са връчени на млади хора от семейства на ултарелигиозни евреи, наричани „харедим“. Тепърва предстои да видим дали израелската държава ще наложи волята си и вкара в употреба този сериозен резерв за армията.

В крайна смета по-вероятно е очакваният военен сблъсък в Близкия Изток да се сведе до размяна на удари между Израел и иранските проксита в Ирак, Сири, Йемен и най-вече в Ливан. В израелските експертни кръгове има радикални призиви за нападение срещу самия Иран, което да разруши неговата инфраструктура за износ на петрол, но това няма да се случи, защото последиците биха били катастрофални за стабилността в целия регион.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани