Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Канадският премиер Трюдо призова канадските граждани незабавно да напуснат Ливан

[post-views]
Канадският премиер Трюдо призова канадските граждани незабавно да напуснат Ливан

Канадският премиер Джъстин Трюдо призова днес канадските граждани „незабавно да напуснат“ Ливан, като посочи „изключително опасната ситуация“ в региона, предаде Франс прес.

„Отговорност на всички канадци е да направят всичко възможно, за да напуснат Ливан, докато летищата са все още отворени“, заяви Трюдо, като каза, че рискът от ескалация на насилието между Израел и ливанската шиитска групировка „Хизбула“ е реален.

По данни на канадските власти около 20 000 канадци се намират в Ливан, а в края на юни Канада посъветва гражданите си да не посещават страната, поради „нестабилната и непредсказуема“ ситуация.

Канадските военни са създали звено за реакция при кризи в Кипър, за да евакуират своите граждани от региона, ако пътническите полети бъдат нарушени.

„Опитваме се да се подготвим за всички възможни сценарии, но най-доброто, което канадците могат да направят, е да избягват да остават в Близкия изток“, добави Трюдо.

Войната в Газа, предизвикана от безпрецедентната атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, доведе до увеличаване на сблъсъците на израелско-ливанската граница между израелската армия и „Хизбула“, които вече водеха кървав конфликт през 2006 г., припомня АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани