Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без българи в шампионската лига

[post-views]
Без българи в шампионската лига

Лудогорец отпадна след загуба от карабах.

Българският футбол няма да има представител в Шампионската лига през новия сезон, след като 13-кратния шампион на България по футбол Лудогорец беше буквално пометен от азербайджанския Карабах с два на седем след продължения. Националите Кирил Десподов и Георги Костадинов със своите отбори ПАОК и АПОЕЛ също не успяха да преминат третия квалификационен кръг. Лудогорец беше категорично победен с 2:7 от Карабах (Азербайджан) във втората среща от третия квалификационен кръг на Шампионската лига и напуска турнира. В първата среща в Баку разградчани бяха спечелили с 2:1, а в реванша редовното време завърши 3:2. Това направи общия резултат равен – 4:4, което наложи да се играят продължения.

Снимка: Startphoto.bg

В тях гостите вкараха още четири гола и така отиват напред с общото 8:4. Това е и най-тежката домакинска загуба за разградчани в Европа. Двата гола за българския шампион вкара Квадво Дуа, единият от дузпа. Така Лудогорец ще играе плейофни мачове за влизане в групите на Лига Европа срещу молдовския Петрокуб. Първата среща ще бъде идния четвъртък в Разград. В друга среща от третия предварителен кръг на Шампионска Георги Костадинов и неговият АПОЕЛ (Никозия) не успяха да продължат пътя си към груповата фаза на най-комерсиалния турнир след равенство 0:0 със Слован (Братислава) и отпада след поражението с 0:2 в първата среща. Кипърският шампион продължава в турнира Лига Европа.

Кипърците завършиха срещата с 10 души, след като сърбинът Радослав Петрович беше отстранен с втори жълт картон в 81-ата минута и това рязко намали атакуващата мощ на тима. Българският национал Георги Костадинов игра пълни 90 минути на много високо ниво, а след отстраняването на Петрович застана на поста на централния защитник и не допусна грешки. ПАОК (Солун) беше завършил 2:2 при гостуването си на шведския първенец Малмьо и очакванията бяха на стадион „Тумба“ край брега на Егейско море домакините да доминират. Срещата обаче завърши 3:3 в редовното време, след като шведите изравниха в 6-ата минута на добавеното време и осигуриха продължения. Там те вкараха още един гол и в крайна сметка елиминираха ПАОК. Капитанът на България Кирил Десподов влезе на терена на мястото на Андрия Живкович и в минутите, които получи можеше на два пъти да създаде голова опасност. В 107-ата минута при по-добрата ситуация обаче съдията Марко ди Бело (Италия) отсъди фаул в атака на българина срещу вратаря Йонас Далин и така попари надеждата му да се разпише. В плейофа за влизане в групите на Лига Европа ПАОК чака на 22-и август победителя от двойката Шамрок Роувърс (Репблика Ирландия) – Целие (Словения). Жозе Моуриньо и неговият Фенербахче също отпадат, след като завършиха 1:1 на свой терен с френския Лил след продължения. Редовното време завърши 1:0 за турския отбор благодарение на автогол на Бафоде Диаките в 91-ата минута. Това направи общата сметка 2:2 заради успеха на французите с 2:1 у дома. В 118-ата обаче канадският нападател Джонатан Дейвид се разписа за 1:1 край Босфора и класира „песовете“ за плейофите на турнира Шампионка лига. Динамо (Киев) отстрани шотландския Глазгоу Рейнджърс с успех с 2:0 на „Хемпдън Парк“ в Глазгоу с голове на Олександър Пихальонок в 82-ата минута и Назар Волошин само две по-късно. Така украинците продължават с общ резултат 3:1. РБ Залцбург (Австрия) завърши 3:3 с Твенте (Нидерландия) и го елиминира с общо 5:4, а Славия (Прага) постигна втора победа над белгийския Юнион Сен Жилоаз, този път с 1:0 в Брюксел и продължава участието си в най-престижния футболен турнир.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани