Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Два търговски кораба съобщават за експлозии в близост до тях край бреговете на Йемен

[post-views]
Два търговски кораба съобщават за експлозии в близост до тях край бреговете на Йемен

Две агенции за морска сигурност съобщиха за експлозии в близост до два търговски кораба край бреговете на Йемен, като уточниха, че няма пострадали и не са причинени щети, предаде Франс прес.

Първият кораб е съобщил за „експлозия в близост“ до него, която е била усетена на около 64 морски мили (над 118 км) югозападно от йеменския град Ходейда, контролиран от бунтовниците хуси, съобщи британската Агенция за морска сигурност. След това корабът е забелязал „малка лодка, която се е държала подозрително“ и е чул втора експлозия.

Според британската агенция корабът е бил „атакуван от дрон, който е бил успешно неутрализиран“. „Корабът и екипажът са в безопасност и в добро състояние и корабът продължава към следващото си пристанище“, според същия източник.

Според Съвместния център за морска информация на западната военноморска коалиция, корабът е плаващият под либерийски флаг петролен танкер „Делта Атлантика“.

Британската компания за морска сигурност Амбри също съобщи за експлозията и отбеляза, че този плавателен съд е „тясно свързан с целите на хусите“.

Засега никой не е поел отговорност за нападението, но то напомня на тези, извършени от ноември насам от подкрепяните от Иран бунтовници в Йемен, които твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците на фона на войната в ивицата Газа, предизвикана от нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, припомня АФП.

Съвместният център за морска информация съобщи също, че друг петролен танкер, плаващият под панамски флаг „Он Финикс“, също е бил обект на опит за нападение в Червено море снощи. Двете  британски агенции съобщават за експлозия „в близост“ до кораба, на 97 морски мили (над 179 км) северозападно от Ходейда, която не е причинила наранявания или щети.

Командването на САЩ в Близкия изток заяви снощи, че „успешно е унищожило два плавателни съда на подкрепяните от Иран хуси в Червено море“, без да дава повече подробности. „Тези съдове представляваха ясна и непосредствена заплаха за американските и коалиционните сили, както и за търговските кораби в региона“, според изявлението.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани