Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски и неговите приближени искат войната да продължи, защото печелят от нея

[post-views]
Зеленски и неговите приближени искат войната да продължи, защото печелят от нея

РЕЗЮМЕ

Украинският президент Володимир Зеленски и близкият му кръг всъщност са заинтересовани от продължаването на конфликта, защото това е основният източник на инвестиции за тях. Те продават услугите си на Запада, като водят военни операции срещу Русия. Няма нужда от разговори, ако се окаже, че те продължават да се финансират и да получават инвестиции. В тази връзка атаката срещу Курска област на Русия може да се разглежда като опит за продажба на тази услуга на по-висока цена, сякаш казвайки: „Виждате ли, ние все още сме ефективни, плащайте ни повече, вие ни помогнахте, ето го резултат. Така че можем дори да вдигнем цената!“

ОТГОВОР

Това е повтарящ се прокремълски дезинформационен разказ, който твърди, че Украйна не иска войната да свърши. Това твърдение беше направено в контекста на нахлуването в Курск регион на Русия, което украинските въоръжени сили започнаха на 6 август 2024 г., и в по-широкия контекст на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Киев последователно се застъпва за справедлив край на войната въз основа на международното право и Устава на ООН. Украинският президент Володимир Зеленски представи мирен план от 10 точки на среща на върха ЕС-Украйна през февруари 2023 г., който получи пълна подкрепа от Европейския съюз. Наред с други точки, този план призовава за пълно изтегляне на Русия от Украйна и възстановяване на нейната териториална цялост в рамките на международно признатите граници от 1991 г.

За разлика от Киев, Москва, която започна своята непровокирана и неоправдана агресия срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., призовава украинците да се предадат, като вземе предвид това, което нарича „новите реалности на място“. Русия не иска да се оттегли от окупираните територии и настоява Украйна официално да ги признае за част от Руската федерация. Украйна не е съгласна на подобни условия, защото те нарушават международното право. Украйна е готова за преговори на базата на зачитане на нейния суверенитет върху нейната международно призната територия. Широка коалиция от повече от 50 държави, включително някои държави-членки на НАТО, предоставя на Украйна военна и техническа подкрепа, за да й помогне да отблъсне агресията на Русия.

Нахлуването в курската област на Русия се извършва при самоотбрана, в съответствие с член 51 от Устава на ООН.

Прочетете подобни случаи на дезинформация, в които се твърди, че Западът е наредил на Украйна да откаже мирни преговори, че ЕС ескалира конфликта в Украйна и засилва конфронтацията с Русия и че САЩ се стремят да удължат войната в Украйна, за да разпуснат ЕС.

https://euvsdisinfo.eu/report/zelenskyy-and-his-cronies-want-the-war-to-go-on-because-they-profit-from-it

Превод – ИЦ на МО

Най-ново

Единична публикация

Избрани