Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предполагаем хакер от украинско-беларуски произход беше задържан в САЩ

[post-views]
Предполагаем хакер от украинско-беларуски произход беше задържан в САЩ

Предполагаемият ръководител на международна хакерска организация е задържан в САЩ след екстрадирането му от Полша, съобщиха американските власти, цитирани от Франс прес.

Максим Силникау, на 38 години, с двойно, украинско и беларуско гражданство, се яви вчера пред съдия в Ню Джърси и магистратът разпореди задържането му, се казва в изявление на американското министерство на правосъдието.

Известен с псевдонимите „J.P. Morgan“, „xxx“, „lansky“ и други, Максим Силникау е изправен пред обвинения, включващи компютърно хакерство и кражба на лични данни.

„В продължение на повече от десетилетие обвиняемият е използвал различни маскировки в интернет и мрежа от измамни рекламни кампании, за да разпространява софтуер, който заразява компютри и изпраща искане за откуп, с цел да измами американски потребители и предприятия“, се казва в изявлението на Лиза Монако, висш служител в Министерството на правосъдието.

В Ню Джърси са предявени обвинени и на двама предполагаеми съучастници: Володимир Кадария, също 38-годишен и от украинско-беларуски произход, и Андрей Тарасов, 33-годишен руски гражданин.

Максим Силникау е обвинен в разпространяването на известния комплект експлойти Angler – инструмент, използван за заразяване на компютрите на милиони потребители без тяхно знание – в периода октомври 2013 г. – март 2022 г. Според прокурорите той е позволявал на киберпрестъпниците да внедряват зловреден софтуер, като използват недостатъци в уеб браузърите и техните плъгини.

Част от този софтуер е показвал фалшиви съобщения на устройството на жертвата, в които се твърди, че то е заразено с вирус. Целта е да се накара жертвата да изтегли опасен софтуер, който дава на киберпрестъпниците дистанционен достъп до устройството.

Максим Силникау също така е обвинен в американския щат Вирджиния, че през 2021 г. е създал операцията „Рансъм картел“, която е позволила на хакерите да блокират и криптират данните на жертвите.

Ако бъде признат за виновен по всички обвинения, го заплашват няколко десетилетия затвор.

Според британската Национална агенция за борба с престъпността Силникау е бил арестуван от испанската Гражданска гвардия в апартамент в Естепона през юли 2023 г. Операцията е била координирана от британската агенция.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани