Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Катар призоваха да не се подкопават преговорите за постигане на прекратяване на огъня в Газа

[post-views]
САЩ и Катар призоваха да не се подкопават преговорите за постигане на прекратяване на огъня в Газа

САЩ и Катар призоваха всички страни да не подкопават преговорите за постигане на прекратяване на огъня в Газа. Това се възприема като завоалирано предупреждение към Иран, „Хамас“ и Израел, отбелязва Франс прес.

Дипломат номер едно на САЩ Антъни Блинкън и катарският премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани подчертаха по време на телефонен разговор, че нито един играч от региона не трябва да предприрема мерки, които да подкопават усилията, разгърнати за постигане на споразумение, заяви говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

След това Блинкън е разговарял и с колегата си от Египет Бадр Абделати в рамките на усилията от последните дни да се избегне ескалация на напрежението в региона. Блинкън вече проведе подобни разговори и с колегите си от Саудитска Арабия, Йордания, Турция и Израел.

Дискусиите днес в Доха относно прекратяване на огъня в Газа се базират на план, обявен на 31 май от президента на САЩ Джо Байдън. Във вторник Байдън заяви, че прекратяване на огъня в Газа би могло да позволи да се избегне иранска атака срещу Израел.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани