Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Влизане „в боя“ от първия ден

[post-views]
Влизане „в боя“ от първия ден

Три сестри и двама братя има новопостъпилата  в СКСО лейтенант Виктория Ковачка.

Едно от новите попълнения на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) e лейтенант Виктория Ковачка, завършила НВУ „Васил Левски“ през тази година. Още под емоциите от тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание във Велико Търново на 27 юли, само след два дни – на 29 юли, тя постъпва в редовете на Специалните сили в Пловдив. Назначена е на длъжност командир на взвод за комуникационна и информационна поддръжка. И така е поставено

                                 началото

на офицерското ѝ развитие в Българската армия.

„На 29 юли бе първият ми работен ден. Малко бях в шок, защото е голяма разликата между Военния университет и СКСО. Усещах вече, че не съм курсант. А се оказа и че съм единственият офицер в ротата, тъй като по различни причини отсъстват ротният командир капитан Спас Чочков и неговият заместник старши лейтенант Владислав Рангелов. Така че, веднага бях хвърлена „в боя“, но пък по този начин най-бързо се усвояват задълженията“, споделя с усмивка лейтенант Виктория Ковачка.

Родното ѝ село е Брежани, в подножието на Пирин. Завършила е хуманитарната гимназия по изобразително изкуство в Благоевград. Още от 9-ти клас е знаела къде иска да бъде и желанието ѝ е било да стане военнослужещ от Българската армия. Определя се като много

                         целеустремена

И когато е наясно, че тръгва към нещо конкретно, трябва непременно да стигне до него. Защото се чувства неспокойна, ако не е осъществила тази цел.

И дава пример. Кандидатствала е в НВУ „Васил Левски“ и не е допусната по медицински причини. Втори път е кандидатствала и е влязла в университета. Последвало е обучение в първи, втори, трети курс… Минали са петте години и е завършила „Комуникационна техника и технологии“. Признава, че е посочила специалността малко на случаен принцип, защото предварително не е знаела подробно какво ще изучава. Но в никой случай не съжалява за избора си.

„За 5 години в НВУ не може да не осъзнаваш колко си израснал като човек. Променил си се, имаш по-зряло мислене. Военният университет дава много, научаваш се да работиш в екип с много хора, да изградиш навици, приятелства, познанства… Наистина той е една много добра алтернатива за всеки млад човек. Преподавателите са много компетентни, наистина знаят какво правят. Всеки от тях дава най-доброто от себе си. Нашата специалност завършихме 11 души“, отбелязва лейтенант Виктория Ковачка.

Имала е

                         право на избор

при завършването на НВУ. Искала е да бъде в Специалните сили в Пловдив и това се е случило. Дали не е предпочитала да е по-близо до своя край? Отвръща, че малко се е колебаела преди няколко месеца дали да не избере военното формирование в Благоевград и да е по-близо до родителите, братята и сестрите си. Но в крайна сметка, обобщава тя, винаги така се е получавало в живота ѝ, че когато вземе по-трудното решение, резултатът е по-добър. Наясно е, че има голямо развитие в Специалните сили и е сигурна, че ще научи много новости. Уточнява, че това може да стане и в други формирования, но едно от първите ѝ впечатления е, че оборудването в СКСО е много  модерно и техниката е съвременна. А хората са компетентни и са големи професионалисти в това, което правят. Много са отзивчиви към нея и когото и да попита за нещо, веднага ѝ обръщат внимание.

Но след като спомена за братята и сестрите ѝ, колко са те? „Ние сме

                  четири момичета и две момчета

Но първо ще спомена, че майка ми Велика и баща ми Емил винаги застават зад моите решения, ще ме подкрепят, ще ми помогнат, ще ми подадат ръка и каквото е нужно, ще го направят. Няма да кажат, че решението ми е било погрешно. Много съм близка с тях. Те са най-добрите родители. Имам три сестри и двама братя. Соня е голямата ми сестра, беше финалист в „Гласът на България“ през декември 2022 г. По възраст след нея съм аз, след мен са Альоша, Любима, Ванеса и Христо. Сплотени сме и си помагаме. Огромно богатство е да имаш братя и сестри. Държа и на приятелите си, много ги уважавам, но братята и сестрите ми са най-скъпите хора“, изтъква Виктория. И пояснява, че не е омъжена, но има приятел.

Лейтенант Виктория Ковачка е избрана за

                               спортист №1

на випуск 2024 г. на НВУ „Васил Левски“. Представяла се е успешно в държавните военни шампионати. Курсант в нейния взвод във Военния университет е бил Илия Комсийски, който я канел да участва в състезания, но тя отначало е отказвала. Все пак в трети курс през 2022 г. се е запалила по спортните надпревари и е в отбора на НВУ. На следващата година става първа по военен многобой в шампионата сред жените. А в друго състезание –  крос на 10 км във Варна, завършва трета. Не пропуска и първенствата по ориентиране, в които е впечатлена от съотборничката ѝ Златина Генчева, сега сержант в трети курс.

Вече знае, че през октомври е държавният шампионат по военен многобой. И е готова да участва, ако бъде включена в отбора на СКСО. Но първа нейна задача е да навлезе успешно в задълженията си като командир на взвод. А предстоят и първите ѝ парашутни скокове. Нова работа, нови хора, нов град… Все нови изпитания, с които трябва да се справи, както с всички предизвикателства досега.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани