Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Офицери от Специалните сили на Азербайджан се срещнаха с командира на Съвместното командване на специалните операции

[post-views]
Офицери от Специалните сили на Азербайджан се срещнаха с командира на Съвместното командване на специалните операции

В изпълнение на Плана за сътрудничество между министерствата на отбраната на Република България и Република Азербайджан за 2024 година, в периода 13- 16 август 2024 г., офицери от Специалните сили на Азербайджан посетиха Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Началникът на щаба на СКСО полковник Йордан Йорданов запозна гостите с историята, трансформацията и сегашното състояние на българските Специални сили, както и със задачите и основните проекти за модернизация и развитие на Командването.

На съвместна среща между началниците на отдели и отделения в Щаба на СКСО и офицерите от въоръжените сили на Азербайджан беше обменена информация за мисията, задачите, подготовката и използването на силите за специални операции. Особено цени бяха споделеният опит и информацията за тактиките, техниките и процедурите за използване на Специалните сили на Азербайджан, самостоятелно и съвместно с останалите видове въоръжени сили, в реални операции и военни конфликти. На специална среща с командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев представителите на въоръжените сили на Азербайджан обсъдиха параметрите на План за съвместно сътрудничество между силите за специални операции на двете държави. Офицерите от въоръжените сили на Азербайджан посетиха също така полигони, обекти и формирования от Специалните сили на Българската армия, като изразиха своето задоволство от видяното и от бързите темпове на развитие на СКСО.

В края на визитата си гостите от Азербайджан отправиха благодарност към своите домакини от СКСО за гостоприемството и ползотворните срещи и изразиха своята увереност за задълбочаване на по-нататъшното сътрудничество между българските и азербайджанските въоръжени сили.

Най-ново

Единична публикация

Избрани