Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник доцент д. н. Борислав Генов:Новата ни лаборатория е уникална за страната и на Балканите

[post-views]
Полковник доцент д. н. Борислав Генов:Новата ни лаборатория е уникална за страната и на Балканите

Тук се извършват различни изпитания за нуждите на Въоръжените сили на Република България, казва директорът на Института по отбрана.

– Г-н полковник, какво включва модернизацията на откритата от вас и министъра на отбраната нова лабораторна сграда в Института по отбрана?

– В реновираната сграда, която открихме, в момента е консолидирана цялата Изпитвателна лаборатория на МО, която е част от структурата на Института по отбрана. Повечето от екипировката и оборудването досега беше разположено в различни сгради на Института по отбрана. Преди около две години и половина, с моето назначаване като директор, тази сграда беше с отпаднала необходимост. Получихме я за управление и започнахме стъпка по стъпка да осъществяваме обновлението. Този проект е първият, който сме реализирали успешно. В момента мога да кажа, че тази лаборатория е единствената акредитирана лаборатория на територията на страната по стандарти за изпитване на средства на балистична защита. Може да се каже, че е уникална и за Балканския полуостров. Освен за нуждите на Въоръжените сили на Република България тук се извършват и изпитанията на балистичните средства на Въоръжените сили на Република България и на всички структури на МВР. Има възможност също за изпитване на изделията на отбранителната индустрия, която произвежда такъв тип системи – било то бронежилетки, елементи за балистични системи за бронировка и др.

Но това е първа стъпка. Институтът по отбрана е тестов център по инициативата на НАТО – DIANA, в направления автономни системи и изкуствен интелект и следва да изграждаме капацитет.

Цялата сграда е със застроена площ около 5 дка. Кандидатствали сме и сме одобрени за проект по линия на Министерството на регионалното развитие, който е свързан с енергийната ефективност.

Тоест, предстои цялата сграда да бъде съобразена и реконструирана във връзка със синхронизирането с нормите за енергийна ефективност. Тя ще бъде запълнена с лаборатории и центрове за развойна дейност. Стартирали сме процеса на предпроектно проучване за изграждане на лаборатории за изпитвания на електромагнитно въздействие и електромагнитна съвместимост. Предпроектно проучване имаме и за изграждане на лаборатория за научни изследвания и изпитвания на оптико-електронни прибори. Кандидатствали сме с проектно предложение за център за развойна дейност за балистични системи и още две лаборатории.

Както виждате, плановете ни са мащабни. Затова казах при откриването, че това е първа стъпка. Следват втора, трета… и така в рамките на един 10-годишен период смятам, че този център – научноизследователски и изпитвателен, ще придобие пълната си конфигурация.

– Става дума за обновление на лаборатории, които сте имали досега, или за изграждането на съвсем нови?

– В момента това представлява обновление единствено на сградата заедно с придобиване на нова способност на тази изпитвателна лаборатория. А това е свързано с факта, че Институтът по отбрана е организацията, която издава и извършва сертификация на сигнални предупредителни средства по смисъла на Директива за изпълнение (ЕС) 2019/69 на Комисията от 16 януари 2019 г. за определяне на технически спецификации за предупредителните и сигналните оръжия съгласно Директива 91/477/ЕИО на Съвета относно контрола на придобиването и притежаването на оръжие – една европейска директива, която доскоро не беше имплементирана в България. Направихме всичко възможно да обновим сградата, да придобием необходимото оборудване и Институтът по отбрана да извършва сертификация на газ-сигнални и предупредителни средства. В противен случай България щеше да търпи санкции за неприлагането ѝ.

– Какви нови видове изпитания ще можете да извършвате тук?

– В предварителен етап сме. Обсъдихме дори с министъра на отбраната какво предстои. В етап на предпроектно проучване сме на такава лаборатория за оценка на устойчивост към електромагнитно въздействие и електромагнитна съвместимост. В тази лаборатория, в общи линии, стремежът е да бъдат прилагани всички, така да се каже, военни стандарти – СТАНАГ, съюзни публикации и др.; дали са стандарти на Европейския съюз, отраслови стандарти и нормали и др. Ще могат да се извършват и изследвания в тази област. Както споменах, Институтът по отбрана е тестов център по инициативата на НАТО – DIANA, и едното от направленията е автономни системи, а за изпитванията на автономни системи на електромагнитни въздействия ще се опитаме да покрием целия спектър на въздействия, които ще се оказват върху тези автономни системи. За различните климатични и механични въздействия смятам, че вече имаме достатъчно способности.

– Къде е мястото на Института по отбрана в хода на армейската модернизация, на изпълнението на големите и по-малките модернизационни проекти във войските? Ще правите ли изпитвания на новите видове техника, боеприпаси и други военни изделия?

–Институтът по отбрана има отговорности по отношение на целия жизнен цикъл на един такъв проект – разработваме военно-икономически анализи, разработваме техническите изисквания, имаме отговорности по отношение на изпитванията и оценката на съответствието.

По отношение на лабораторните изпитванията на придобиваните нови системи въоръжение и техника по т.нар. големи проекти за превъоръжаване – на малка част от тях е предвидено да се извършват такива. Не е и необходимо предвид факта, че те са в редовно производство и са в експлоатация в редица въоръжени сили. Но за отбранителни продукти, като вещево имущество за военнослужещите, тук сме в зоната си на комфорт и покриваме пълния спектър на тези изпитвания, за системи за балистична защита – за каски, бронежилетки – също.

За доста типове оборудване все още нямаме такива възможности – например оптико-електронни прибори. В близките години именно това ни е целта – Институтът по отбрана да се превърне наистина в един тестов център, в който ще могат да се изпитват почти всички видове продукти и системи.

По отношение на отбранителните продукти и системи, които се придобиват, процесът по осигуряване на качеството и оценката на съответствието има много измерения и не е свързан единствено с изпитванията. Не може и не трябва да се дава еднозначен отговор за кой продукт или система ще се извършват изпитанията. Всичко е в зависимост от продукта и системата, които ще се придобият, условията на придобиване и т.н.

– Какво ще стане с досегашните помещения на лабораторията?

– В момента тече процес, който е свързан с оценяването на последваща реконструкция. Вероятно ще бъдат използвани за офис помещения с оглед на осигуряване на по-добър комфорт на служителите на Института по отбрана. Стремежът е цялата лабораторна дейност да се изнесе в новата сграда, защото все още съществуват лаборатории, които са в основната административна сграда. Към момента сме консолидирали оборудването, което е свързано с балистичните изпитания и съответните климатични въздействия, на които би трябвало да бъдат подлагани средства за индивидуална балистична защита. Досега балистичната лаборатория дори беше на територия извън Института по отбрана, а климатичните камери бяха в основната административна сграда. Това създаваше проблеми по отношение на логистиката и съблюдаването на самите процедури, предвидени в стандартизационните документи, и беше доста трудно. От тук нататък трендът е ясен – би трябвало всичко да се извършва в един обособен център, на едно място. 

Използвани са въпроси и на ВТК

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани