Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прегръдки за убийците и наказания за невинните

[post-views]
Прегръдки за убийците и наказания за невинните

Пропагандистите на Кремъл сипят словоизлияния с изкривените им представи за лоялност, патриотизъм, равноправие и феърплей

В началото на август осем руски граждани, осъдени в западни страни за престъпления като убийства, пране на пари, измами и киберпрестъпления, бяха разменени за 16 души, произволно хвърлени в руски затвори. Сред тях има хора със западни паспорти, задържани по скалъпени обвинения, както и руски граждани, преследвани заради това, че са опозиция на режима на Путин и че протестират срещу инвазията му в Украйна. На летище Внуково край Москва ентусиазираният Путин посрещна завръщащите се престъпници, шпиони и осъден убиец, които бяха разменени за заложници, журналисти, опозиционни политици и правозащитници. С това въведение започва редовният седмичен доклад на експертната група за борба с руската дезинформация към Европейската служба за външно действие.

Кремъл години наред отричаше участието на руската държава в убийството на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили, за което Вадим Красиков беше осъден в Германия. Сега, когато Путин публично прегърна осъдения убиец, близките до Кремъл медии се принудиха да променят посланието и да отразят завръщането му у дома.

Дехуманизиране на жертвите и възвеличаване на виновните

Дезинформационните медии на Кремъл веднага разпространиха лъжливото твърдение, че освободените от Русия лица били шпиони на ЦРУ. Това вероятно е опит за някакъв паритет, тъй като Русия получи действителни шпиони в замяна. Тогава в скандалното си телевизионно шоу одиозният руски пропагандист Владимир Соловьов каза: „Ние си върнахме нашите герои в замяна на група шпиони, чуждестранни агенти и предатели – слуги на страни, които си поставят една обща цел – унищожаването на Русия“. Явен опит нещата елегантно да се изкарат по формулата „с един куршум – два заека“: Русия си връща „героите“ и прогонва „чуждите заплахи“ барабар с политическата опозиция.

Останалите рупори на Кремъл бързо подеха същото послание – главният редактор на RT Маргарита Симонян също се включи в хора: „Хората, които се завърнаха при нас, са истински хора – за тях лоялността към клетвата, за която президентът спомена при срещата си с тях, не е празна приказка. Това са истински хора. Тези, които напуснаха, са дребни животинки. Добре е, че се отървахме от тях“.

Герои и добри хора от едната страна; предатели и животни – от другата. Пропагандистите се опитаха да осмеят, омаловажат и дехуманизират жертвите на авторитарно преследване и заложниците на държавен произвол. За пореден път в кривото огледало на Кремъл престъпниците се превръщат в герои, за да бъде отвлечено вниманието от очевидното – че Кремъл размени истински престъпници срещу невинни хора, произволно хвърлени зад решетките.

Изкривяване на понятията патриотизъм и лоялност

В опит да изкарат черното бяло контролираните от руското ръководство медии тълкуват превратно ценностите на патриотизма и лоялността. Със сигурност да работиш в полза на родината е нещо добро. Но да се занимаваш с убийства и шпионаж с държавно позволение и от името на Путин – е нещо съвсем различно. Присъствието на Путин на пистата беше предназначено да отправи едно послание – ако сте готови да нарушите законите и да извършите убийство, за да защитите режима на Путин, екипът в Кремъл няма да ви изостави.

Експлоатиране на наратива за „застрашените ценности“

Кремълските медии имат утвърдена техника – да си присвояват целия спектър от ценности в услуга на дезинформацията. Похватът се състои в това да създава изкуствен контраст между уж защитниците на „застрашени традиционни ценности“ и мишените на дезинформацията. В случая с размяната на затворници този наратив беше разгърнат да противопостави „героите“ на „предателите“. Друга любима тема на кремълските издания е осмиването на отношението на Запада към правата на жените и други групи, включително ЛГБТИК+общностите, като привижда в това признаци на морален упадък и перверзия. През годините екипът идентифицира десетки примери за дезинформация, свързани с този наратив.

В този смисъл не беше изненада, че руската медийна мрежа подхрани разгорещени дискусии за пола на алжирката Имане Хелиф, твърдейки, че тя е биологичен мъж. Хелиф и колегата ѝ боксьорка Лин Ю-тинг от Тайван не са нито мъже, нито транссексуални лица. Те са родени като жени и винаги са се състезавали като жени, както беше потвърдено от президента на МОК Томас Бах.

Симонян – лицемерно за правата на жените

Маргарита Симонян е сред видните рупори на дезинформацията на Кремъл. Тя използва повода да се изкара защитник на правата на жените и феърплея в спорта. Симонян размаха пръст срещу уж „двойните стандарти“ на Запада и риторично попита защо западните „либерали и феминистки“ не се обявят в защита на италианската боксьорка, победена от Хелиф. Кремъл извади готов отговор на този пропит с дезинформация риторичен въпрос. Защото, както твърди пропагандистката, джендърството се е превърнало в „новия антисемитизъм“ на Запада. Накрая тя завърши с характерното си пренебрежение към човешкия живот: „Би било страхотно, ако Иман Хелиф и Лин Ю-тинг, или както и там да се казват, стигнат до финала и се убият взаимно. За радост на истинските фенове на женския спорт“.

Женомразството, расизмът и атаките срещу малцинствата са основни елементи на руската дезинформация. Симонян си служи с речника на защитниците на женските права и феърплея в спорта и участва в насърчаван от държавата кибертормоз срещу жените в спорта. Освен че подхранва познатите антизападни наративи, това също допринася да се създаде скандал с Олимпийските игри в Париж.

Руските спортисти към армията и тези, които публично подкрепят руската мащабна инвазия в Украйна, бяха отстранени от участие в Олимпийските игри. Така само 15 спортисти от Русия се състезават като „неутрални“. Това положение явно не се хареса на Кремъл и – разбираемо – броят на дезинформационните атаки срещу Олимпиадата се увеличи. Въпреки руските опити за намеса голямото спортно събитие протича успешно. Факт, който накара дезинформаторите да вдигнат летвата. Някои руски медии стигнаха дотам да пишат, че с откриващата церемония е обявен Апокалипсис, че режисьорът ѝ бил ударен от мълния като Божие наказание и че всички медали трябва да изглеждат като обърнати сатанински кръстове.

Други теми в седмичния преглед от EUvsDisinfo:

Вместо в Африка украинското зърно отиде при богатите европейци. Една последица от руското нахлуване в Украйна беше глобалното увеличение на цените на храните, тъй като Украйна не беше в състояние да изнася същите количества зърно. Това засегна най-много страните, които вече страдат от продоволствена несигурност, много от тях на африканския континент. Руската дезинформация продължава системно да отклонява отговорността на Русия за това, включително с твърдението, че до Африка са достигнали едва 3% от зърното, изнесено въпреки руската морска блокада, бомбардировките на експортната инфраструктура и обстрелите на земеделски райони. Според този дезинформационен наратив останалото количество се било озовало в Европа. По данни на ООН до развиващите се страни всъщност са достигнали 57% от украинското зърно, както и 80% от съдържанието на комплектите за хранителна помощ на Световната продоволствена програма.

  • ЕС настройва централноазиатските страни срещу Русия. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел посети Казахстан и Киргизстан от 1 до 3 август, за да укрепи връзките между тези нации и ЕС. Макар и да се представя като поддръжник на антиколониализма в други региони на света, Кремъл е алергичен към всякакви опити на независими държави в своята т.нар. „сфера на влияние“ да диверсифицират своите международни отношения. Изданията за дезинформация, включително в самата Централна Азия, твърдяха, че ЕС се опитва да вбие клин между централноазиатските нации и Русия. Според тях ЕС иска да ги принуди да спазват антируските санкции и просто има интерес да експлоатира ресурсите в региона. Тези твърдения са неоснователни.
  • Дълбоката държава на САЩ накара Украйна да спре доставките на гориво за Унгария. Украйна наскоро спря доставките на петрол за Унгария и Словакия от руската компания „Лукойл“ през тръбопровода „Дружба“ – това става над две години след началото на руската инвазия. Според този наратив, разпространен от „Спутник“ на английски и испански, причината е, че САЩ искали да държат ЕС зависим от американските енергийни ресурси и съответно да си гарантират контрола. Всъщност страните от ЕС, зависещи от тези доставки, получиха достатъчно време да намерят алтернативни източници, а САЩ не диктува действията нито на Украйна, нито на ЕС.

Най-ново

Единична публикация

Избрани