Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Очаква се днес кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова–Кожарева да предложи състав на кабинет

[post-views]
Горица Грънчарова–Кожарева представи структура и състав на служебен кабинет

Президентът Румен Радев възложи преди десет дни на кандидата за служебен министър-председател Горица Грънчарова–Кожарева да състави служебно правителство. Очаква се днес Горица Грънчарова–Кожарева да обяви имената на избраните министри. Най-късно до 19 август трябва да бъде предложен състав на служебно правителство, каза държавният глава, когато прие кандидата за служебен премиер. Тогава президентът посочи, че най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. 

След като президентът ѝ възложи да състави кабинет, Горица Грънчарова–Кожарева заяви, че още от следващия ден започва разговори със сегашните министри и други експерти. През следващите дни без присъствието на медии тя проведе срещи с министри от настоящото служебно правителство. 

В петък, преди да удари звънеца за край на заседанието на Народното събрание, председателстващият го Йордан Цонев обяви, че следващото редовно заседание на парламента ще е на 4 септември от 9:00 часа. Той направи уговорката, че вероятно ще има извънредно заседание във вторник – 20 август, за клетва на новия служебен кабинет, ако президентът издаде указ за това.

Трима министри от служебния кабинет „Главчев“ обявиха, че ще останат и в следващия

Получих покана да остана в кабинета и я приех, каза преди седмица настоящият служебен финансов министър Людмила Петкова.

Ден по-късно стана ясно, че служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов също е приел поканата на номинираната за служебен премиер да остане на поста в новия служебен кабинет.

Получих покана и за мен ще бъде удоволствие да продължа да работя, заяви и настоящият служебен министър на земеделието и храните Георги Тахов.

След редовното заседание на Министерския съвет в сряда на 14 август, настоящи министри от служебния кабинет „Главчев“ коментираха дали с тях са водени разговори и биха ли приели участие в новото служебно правителство.

Аз считам, че г-жа Грънчарова-Кожарева ще представи кабинет. До този момент най-малкото не е казала, че няма да има кабинет и всяко друго твърдение, писание и внушения за мен е дезинформация, коментира в събота вицепрезидентът Илияна Йотова. “Спомняте си, че когато президентът връчи мандата за съставяне на второ служебно правителство той каза, че тя трябва да разчита преди всичко на себе си и да не се поддава на влияние, на натиск. До този момент с нищо не го е показала“, каза Йотова. 

На въпрос какво би се случило, ако все пак Грънчарова-Кожарева върне неизпълнен мандат, вицепрезидентът каза, че най-вероятно президентът отново ще трябва да се обърне към „домовата книга“ и да види кой е свободен и кой ще поиска.

Горица Грънчарова–Кожарева

На 8 април 2024 г. Горица Грънчарова – Кожарева бе определена за изпълняващ правомощията на председател на Сметната палата за периода от назначаването на председателя на Сметната палата Димитър Главчев за служебен министър-председател по реда на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на Република България до неговото освобождаване, сочи информация на интернет страницата на Сметналата палата.

След промените в Конституцията, съгласно чл. 99 от основния закон, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

В края на март Грънчарова–Кожарева и другият заместник-председател на Сметната палата Тошко Тодоров разговаряха с президента, когато той отново трябваше да определи кандидат за служебен премиер. След срещата им с държавния глава Тодоров посочи, че той и Грънчарова не са най-подходящите хора за позицията служебен премиер. Двамата в момента сме подложени на невероятно напрежение, коментира Тодоров. „Виждате какви недоразумения стават. Ние не сме най-подготвените хора за тази позиция. Ние сме финансисти, работили в нашите сфери, а сега трябва да присъстваме тук по силата на позициите, които заемаме“, заяви тогава Тодоров.

Седми парламентарни избори

Предстоящият предсрочен вот ще бъде шести след редовните парламентарни избори на 4 април 2021 г. Последните предсрочни избори бяха на 9 юни тази година. Дотук се стигна след като не се постигна съгласие за съставяне на кабинет и от третия опит. От 4 април 2021 насам президентът Румен Радев връчи 21 мандата, като с два от тях се създаде редовно правителство, сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани