Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Южна Корея и САЩ започнаха мащабни военни учения

[post-views]
Южна Корея и САЩ започнаха мащабни военни учения

Южна Корея и Съединените щати започнаха мащабни 11-дневни съвместни военни учения за укрепване на общата отбранителна готовност на фона на нарастващи заплахи от Северна Корея и напрежение по границата между двете Кореи, предаде агенция Йонхап.

Агенцията припомня, че Пхенян продължава оръжейните си разработки, а също, че тази година е извършил пробно изстрелване на 37 балистични ракети.

Ежегодните маневри „Улчи фрийдъм шийлд“, които ще продължат до 29 август, са базирани на сценарий с пълномащабна война. Те включват компютърно симулирани командни учения, същевременни полеви учения и учения за гражданска защита, съобщи Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Учението ще е сходно по мащаб с миналогодишното. То ще включва около 19 000 южнокорейски войници. Предвидените 48 полеви учения включват морски десанти и бойни стрелби. За сравнение миналата година полевите учения бяха 38. Ученията на ниво бригада са се увеличили на 17 за сравнение с четири през 2023 г.

Учението ще укрепи способностите на Южна Корея и съюзниците ѝ, както и готовността за отговор на провокации и за отбрана при употреба на оръжия за масово унищожение от Северна Корея.

Ръководеното от правителството учение за гражданска защита за първи път ще включва сценарий, симулиращ севернокорейска ядрена атака, съобщи източник на Йонхап. Съвместното военно учение обаче не включва такъв сценарий, допълва агенцията.

Северна Корея отдавна заклеймява съвместните учения в Южна Корея като репетиция за инвазия срещу нея.

Вчера Институтът за американски изследвания към севернокорейското външно министерство осъди ученията като „най-нападателните и провокативни военни учения за агресия“ в изявление, разпространено от Корейската централна телеграфна агенция.

„Ще продължим да полагаме ключови усилия за изграждане на силен отбранителен капацитет за надеждна защита на държавния ни суверенитет, сигурност, интереси и териториална цялост и за промяна на средата за сигурност на Корейския полуостров и региона в наша полза“, се казва още в изявлението.

Южна Корея и САЩ отхвърлиха обвиненията и подчертаха, че ученията имат отбранителен характер.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани