Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Новината“ за горял склад за боеприпаси в близост до София е лъжа

[post-views]
„Новината“ за горял склад за боеприпаси в близост до София е лъжа

По повод на разпространявана информация в социалните мрежи и в някои медии, че в района на село Кривина край София е изгорял склад с боеприпаси на НАТО, Пресцентърът на Министерството на отбраната уточнява, че такъв склад не съществува. В Република България има три населени места с наименование Кривина – в областите София, Ловеч и Русе. В районите и на трите села няма складове за боеприпаси или военни съоръжения. Пожар във военен склад на 15 август не е възниквал.

В последно време се забелязва тенденция за активизиране на разпространението на фалшиви новини, свързани с дейността на Въоръжените сили, включително за тяхната подготовка. Такива са твърденията, че по време на съвместната тренировка „Тракийско лято“ американски военни пилоти ще летят в България и ще обучават свои български колеги на тънкостите при управление на бойните F-16. Целта на „Тракийско лято – 2024“ е да се повишат способностите и оперативната съвместимост на летателните екипажи от военно-транспортната авиация и на формированията за противовъздушна отбраната от състава на ВВС, както и на специалните сили, при участие в международни учения и операции. В нея не участват изтребители, а военни транспортни самолети „Спартан“ и С-130.
Министерството на отбраната провежда политика на публичност и прозрачност и представителите на медиите, както и граждани, могат да получат при запитване обективна информация за провежданата подготовка на военните формирования в страната и за свързаното с това придвижване на военна техника.

Най-ново

Единична публикация

Избрани