Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия изпитва затруднения да отговори на украинската офанзива, смята Пентагонът, мостовете над река Сейм са повредени

[post-views]
река Сейм

Москва изпитва затруднения да реагира на контраофанзивата на Киев в западната Курска област, смята американското министерство на отбраната, цитирано от ДПА.

Въпреки че има признаци, че Русия придвижва „малък брой сили“ в този регион, Пентагонът смята, че „Русия наистина се затруднява да отговори и продължава да се наблюдава известен украински напредък“, заяви говорителят на министерството Пат Райдър. Той отбеляза, че Украйна „със сигурност е демонстрирала креативност и умение на бойното поле“.

С контраофанзивата, започнала преди около две седмици, Украйна за първи път прехвърли войната на територията на своя противник. Русия продължава да окупира големи части от Източна и Южна Украйна.

На въпроса дали Вашингтон публично подкрепя украинското настъпление, Райдър не отговори директно, а се позова на украинския президент Володимир Зеленски. Говорителят посочи, че Зеленски е заявил, че целта е да се създаде буферна зона.

Разговорите с Киев продължават, за да се разбере повече за точните цели на офанзивата, отбелязва ДПА.

Според руски източници украинските сили са разрушили или повредили и трите моста над река Сейм в Западна Русия, отбелязва Асошиейтед прес, като се позовава на изявления на руски военен следовател, публикувани в Телеграм канала на руския водещ Владимир Соловьов и на подкрепящите войната руски военни блогъри Владимир Романов и Юри Подоляка.

Нахлуването на Киев в руската Курска област променя траекторията на войната и повишава бойния дух на умореното от войната население на Украйна, въпреки че крайният резултат от нахлуването – първата атака срещу Русия след Втората световна война – все още не може да се предвиди.

Дори в момента когато Украйна приветства успеха си на руска територия, руският натиск в Източна Украйна е на път да превземе друг ключов център – град Покровск, отбелязва АП. Атаките на Украйна срещу трите моста над река Сейм в Курск потенциално могат да притиснат руските сили в капан между реката, украинското настъпление и украинската граница. Изглежда, че те вече забавят руския отговор на настъплението към Курска област, което Украйна започна на 6 август.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани