Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лора Христова отново е световна шампионка в биатлона

[post-views]
Лора Христова отново е световна шампионка в биатлона

Българката с защити титлата си в суперспринта на летния шампионат в Естония

Лора Христова спечели златен медал на световното лятно първенство в Отепаа, Естония. Българката стана шампионка в дисциплината суперспринт на 7.5 км при девойките. Лора направи само една грешка при последната от четирите си стрелби и финишира първа, на огромната за биатлона разлика от 25 секунди пред спечелилата сребро финландка Инка Хамалайнен. Със зашеметяващо бягане другата ни представителка Валентина Димитрова навакса изоставането си от 5-те си пропуска на рубежа и се нареди четвърта, на две секунди от бронзовата норвежка Рагда Фодстад. Третата ни преодоляла квалификациите и стартирала във финала на дисциплината българка бе Ирина Георгиева, направила 6 пропуска и финиширала 29-а.

Лора е родена в Троян и доскоро се състезаваше за клуб „Аякс“, а вече е студентка в НСА. На шампионата на планетата по летен биатлон в Руполдинг през 2022 г. спечели бронз в суперспринта при девойките, а предишната зима заедно с Валентина Димитрова и Стефани Йолова бе част от бронзовата ни щафета на младежкото световно в Солт Лейк Сити (САЩ). На миналогодишното световно от трите си старта Лора Христова има три златни медала, което я направи най-титулуваната млада биатлонистка на шампионата в Осърбле. Тогава тя грабна титлите последователно в суперспринта, в спринта и в преследването.

В суперспринта при младежите днес в Отепаа трима българи преодоляха квалификациите, но във финала неточната стрелба не им позволи да бъдат сред призьорите. Константин Василев финишира 25-и с 8 пропуска, Веселин Белчински е 27-и(10) и Георги Джоргов 29-и (9). Шампион е чехът Давид Елиас с 1 пропуск, пред хърватинът Матия Легович (2), бронзът бе за шведа Виктор Берглунд (1).

Утре в програмата на световното първенство в Естония са суперспринтовете за мъже и жени, ден по-късно са спринтовете за всички възрасти, а шампионатът завършва в неделя с преследванията за младите и масови гала стартове за мъже и жени.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани