Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелските въоръжени сили навлязоха по-дълбоко в Газа

[post-views]
Израелските въоръжени сили навлязоха по-дълбоко в Газа

Израелските въоръжени сили навлязоха по-дълбоко в централната и южната част на ивицата Газа след сражения с бойци на „Хамас“, като палестински здравни служители съобщиха, че при израелски удари в анклава днес са били убити 22 души, предаде Ройтерс.

Новата ескалация идва броени часове след като президентът на САЩ Джо Байдън упражни натиск върху израелския премиер Бенямин Нетаняху за спешно сключване на споразумение за примирие в Газа и освобождаване на заложниците.

В продължение на месеци вече преговорите за прекратяване на огъня се въртят около една и съща тема, но Израел и „Хамас“ твърдо се придържат към исканията си, посочва Ройтерс.

В град Бейт Лахия, Северна Газа, беше нанесен удар по къща, при който бяха убити 11 души, а при друг по къща в лагера Ал-Магази в централната част на анклава загинаха шестима човека, включително един местен журналист. Петима палестинци са били убити в южната част на Газа, съобщиха медици.

Израелските въоръжени сили казаха, че операциите им в Дейр ал Балах, Централна Газа, и в Хан Юнис, в южната част на палестинската територия, са станали по-интензивни през последните 24 часа, като са били разрушени редица отбранителни структури и са били открити ракети. В района на Рафах са били убити 50 бойци на „Хамас“.

Телефонният разговор между Байдън и Нетаняху късно снощи дойде след спешно пътуване в региона на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, което завърши във вторник, без да доведе до пробив в  разговорите за прекратяване на продължаващата 10 месеца война, отбелязва Ройтерс.

„Хамас“ иска споразумение, което да сложи край на войната в Газа и да позволи освобождаването на израелски и чуждестранни заложници в Газа в замяна на свободата на много палестинци, държани в израелски затвори. Палестинската групировка обвинява Израел и САЩ за неуспеха да се сключи споразумение.

Нетаняху казва, че войната ще приключи само след като движението „Хамас“ бъде разгромено, и че прекратяване на огъня, което да позволи размяната на заложници и затворници, ще бъде само временна пауза, докато въоръжената палестинска групировка продължава да бъде заплаха.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани