Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американец благодари на лекари от ВМА

[post-views]
Американец благодари на лекари от ВМА

„Благодаря на всички. Огромна чест е за мен да ви благодаря лично, защото вие спасихте живота ми.” Емоционалните думи на признателност към екипа на Катедрата по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) на Военномедицинска академия (ВМА) дойдоха от Джеймс Барлоу, капитан III ранг от Военноморските сили на САЩ.

През ноември 2023 г. той изкачва връх Вихрен, където губи равновесие и пада от 220 м височина със скорост 60 км/ч, получавайки застрашаващи живота наранявания. Благодарение на героичните усилия на Планинска спасителна служба в Банско и Разлог, полицията в Банско и екипите на ВМА днес Джеймс е жив и здрав.

Екипът на планинските спасители се изкачва в снежна буря, за да намери и изнесе Джеймс от планината на носилка, екипът от спешното отделение във ВМА извършва множество животоспасяващи операции в продължение на няколко дни и следи състоянието му денонощно в продължение на седмица.

Месец по-късно Джеймс излиза от кома в болница в САЩ. Минават месеци, преди той да се възстанови напълно от нараняванията си и преди да може да се завърне на работа в Съвместното съюзно командване на НАТО в Брунсум в Нидерландия Allied Joint Force Command Brunssum.

Преди дни той доведе жена си и синовете си в България, за да благодари и да почете хората, които спасиха живота му.

„Ние отдавна сме известни като най-добрият травма център в България. И оттук преминават много тежки случаи. Нашите пациенти обаче са съвсем различни, когато ги видим след изписването. Реално аз сега се запознавам с вас – за мен вие сте нов човек и нямате нищо общо с пациента, който приехме”, заяви професор член-кореспондент д-р Николай Петров, д.м.н., началник на КАИЛ. Той изтъкна, че заслугата за щастливата развръзка е на целия екип на реанимацията на ВМА. „Нашата сила е в екипа. Той е моето богатство”, посочи лекарят. Като част от посещението си Джеймс посети отново Банско, където той и семейството му дариха 12 000 лв. на Планинската спасителна служба, като сумата ще бъде използвана за бъдещо обучение на екипа. Той се присъедини към спасителите си в поход до мястото, където те са го намерили девет месеца по-рано, съобщиха от посолството на САЩ у нас.

Най-ново

Единична публикация

Избрани