Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Четвърт век бригада „Югоизточна Европа”                             

[post-views]
Четвърт век бригада „Югоизточна Европа”                             

През първите 4 години щабът беше в Пловдив

Български генерал участва в мисия като командир на многонационалното формирование

Четвърт век бригада „Югоизточна Европа”                             
”                             

На 31 август 1999 г. бе активирана многонационалната бригада „Югоизточна Европа” (БрЮИЕ).  Преди това, още на 12 януари 1999 г., Пловдив бе избран за първия град, в който да бъде дислоциран нейният щаб. И след няколко месеца, през април, бе създадено формирование от Българската армия, което да подготви условията за настаняването на военнослужещите от другите армии…

Но как се стигна до това решение? На 26 септември 1998 г. в Скопие министрите на отбраната на 7 европейски държави – Албания, България, Гърция, Италия, Македония (сега Северна Македония), Румъния и Турция, подписаха договора за създаването на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ). А по-късно, на ниво заместник-министри на отбраната, бяха уточнени условията и правилата за формирането на многонационалната бригада „Югоизточна Европа”.

                                     Целта

бе укрепване на доверието между страните от региона и повишаване на потенциала на въоръжените им сили за участие в операции по поддържане на мира. Даваше се възможност БрЮИЕ да се използва в мисии с мандат на ООН и ОССЕ под ръководството на НАТО и Европейския съюз.

След решението за активиране на щаба на БрЮИЕ на 2 и 3 септември 1999 г. в Атина се състоя и първото заседание на Политико-военния направляващ комитет –  изпълнителен орган за надзор и политическо ръководство по дейността на ММСЮИЕ. Първи негов председател бе Николас Димадис от Гърция.  

И на 11 септември 1999 г. в Пловдив официално бе открит щабът на многонационалното формирование. За първи командир на бригада „Югоизточна Европа” бе назначен турският бригаден генерал Хилми Акън Зорлу, а  длъжността началник-щаб зае полковник Петър Петров от Българската армия. Той стигна до звание генерал-майор и беше главен инспектор на МО, преди да премине в запаса.

Полковник Петър Петров като началник-щаб на  БрЮИЕ 
Фото авторът

Ето какво сподели преди дни о.з. генерал-майор Петър Петров: „През годините на военната ми служба в армията срещнах доста предизвикателства, които смятам, че преодолях успешно. Едно от

                        предизвикателствата

беше работата ми по създаването на щаба на многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ в Пловдив. Бях ръководител на подготвителния екип по неговото развръщане през периода февруари–август 1999 г. А след активирането на бригадата през септември 1999 г. в продължение на 4 години бях началник на щаба до ротацията в Констанца (Румъния). Извършена беше огромна организационна работа. Имаше много проблеми, но успешно се справихме като страна домакин. Особено важно беше, че освен

                   огромно желание за успех

имаше политическа воля това да се случи, пълно съдействие от ГЩ и МО и адекватно финансиране. Впоследствие щабът се сглоби и проведе двете и досега останали като най-големи полеви учения в историята на бригадата „Седем звезди 2000 “ и „Седем звезди 2001“,  всяко с по около  2000 участници от седемте страни – членки на ММСЮИЕ“. 

Генералът от запаса уточни, че военнослужещите от 7-те държави, които са работили в щаба през първите 4 години, твърдо са вярвали, че бригадата ще участва в операции по  поддържане на мира и упорито са се подготвяли, но тогава това не се е случило. Като домакин страната е била поела твърде големи задължения, особено в случай, че се наложи активиране на цялата бригада за участие в мироподдържащи операции. Така например освен щабната и свързочната рота на бригадата, които по щата за операции са наброявали 360 души, България е участвала още с 20 офицери и сержанти в развърнатия щаб за операции, с механизиран батальон, щабна рота за многонационалния тилов батальон, транспортен, медицински и инженерен взвод, инженерна рота и национален осигурителен елемент.

                Около 1000 военнослужещи

26 юни 2018 г. Тогавашният командир на бригадата румънският бригаден генерал Тудорица Петраке на инспекция на Инженерната рота към БрЮИЕ в 91-ви батальон в Пловдив                

от българските формирования са били включени в състава на бригадата, както и около 280 единици автотранспортна и бойна техника, както и техника със специално предназначение. Началникът на щаба не е знаел дали и кога бригадата ще бъде активирана за операции, но като старши национален офицер и представител на страната домакин, е бил длъжен да работи с допускането, че това може да се случи, и твърдо е поставял пред ръководството на ГЩ  на БА изискванията за осигуряване. 

Например оказало се е, че необходимото гориво за участието на българския щабен батальон и многонационалния логистичен батальон в полевото учение „Седем звезди 2000” на полигон „Корен“ е почти колкото   годишния лимит на 3-ти армейски корпус по това време, от който е бил автотранспортът. А осигуряването на горивото съгласно подписаното споразумение е ангажимент на страната домакин. Но все пак са намерени процедури и горивото е било заплатено от бюджета на бригадата, формиран от вноските на всички страни участнички.   „Често имаше и други проблеми, които ме поставяха като началник на щаба и представител на страната домакин  между чука и наковалнята… Така че през призмата на изминалото време мога да кажа, че тези 4 години и половина бяха едни от най-тежките в службата ми“, обобщи о.з. генерал-майор Петър Петров.

През 2001 г. командир на бригадата стана гръцкият бригаден генерал Андреас Кузелис. На 25  юли 2003 г., когато в Констанца (Румъния) се състоя официалната церемония по ротацията на щаба на БрЮИЕ, той бе сменен от бригаден генерал Джовани Сулис от Италия. А началникът на щаба полковник Петър Петров сдаде длъжността си на полковник Джордже Симина от Румъния.

Генерал-майор Нейко Ненов

От 2005 до 2007 г. командир на БрЮИЕ бе българският бригаден генерал Нейко Ненов (по-късно генерал-майор, починал през 2015 г.) И

                           първата мисия

на бригадата премина под неговото командване. От 6 февруари до 6 август 2006 г. в операцията на Международните сили за подпомагане на сигурността на Афганистан (ИСАФ) участваха щабът на БрЮИЕ и двете щабни роти (обслужващата и свързочната). За охрана на бригаден генерал Нейко Ненов бе определен взвод с командир капитан Тодор Грибачев от 68-а бригада „Специални сили”, сега Съвместно командване на специалните операции (СКСО). Мисията бе успешно изпълнена и военнослужещите получиха за дейността си отлични оценки от командващия на ИСАФ.

След Констанца от 2007 до 2011 г. щабът на многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ бе дислоциран в Истанбул (Турция). След това домакин бе Лариса (Гърция). Считано от 26 юли 2015 г. Италия денонсира споразумението за ММСЮИЕ. От 26 август 2020 г. щабът на БрЮИЕ е в Куманово (Северна Македония).    

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани