Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американските военни съобщиха, че при удар с дрон в Сирия е убит саудитец от свързана с „Ал Кайда“ групировка

[post-views]
Американските военни съобщиха, че при удар с дрон в Сирия е убит саудитец от свързана с "Ал Кайда" групировка

При удар с безпилотен самолет в северозападната част на Сирия вчера е убит саудитски екстремист от свързана с „Ал Кайда“ групировка, докато се е возил на мотоциклет, съобщиха американски военни, предаде Асошиейтед прес.

Ударът в района на Джабал аз Зауия в контролираната от опозицията провинция Идлиб е бил извършен от водената от САЩ коалиция, създадена преди години за борба с войнствената групировка „Ислямска държава“.

През последните няколко години американските военни извършиха редица нападения, насочени срещу свързани с „Ал Кайда“ бойци в Северозападна Сирия.

Централното командване на САЩ (СЕНТКОМ) съобщи в изявление, че неговите сили са убили Абу Абдул Рахман Маки, висш лидер на групировката „Хорас ал Дин“, или „Пазители на религията“, при „кинетичен удар“. В съобщението се казва, че Маки е „отговарял за надзора на терористичните операции от Сирия“.

„СЕНТКОМ остава ангажирано с трайното поражение на терористите … които заплашват Съединените щати, техните съюзници и партньори, както и регионалната стабилност“, се казва в изявлението на командващия СЕНТКОМ генерал Майкъл Ерик Курила.

„Хорас ал дин“ включва заклети членове на „Ал Кайда“, които са се отцепили от „Хаят Тахрир ас Шам“, най-силната бунтовническа групировка в провинция Идлиб.

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека, група за наблюдение на войната, заяви, че Маки е саудитски гражданин и бивш лидер на вече несъществуващата екстремистка бойна група „Джунд ал Акса“.

Местният медиен активист Кенана Хиндауи заяви, че мотоциклетът, на който се е возил Маки, е бил улучен от две ракети.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани