Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Аполония” затваря лятото с изкуство

[post-views]
„Аполония” затваря лятото с изкуство

За 40-и път фестивалът на изкуствата „Аполония” събира край морето почитателите си (28.08–7.09). Защото през годините той приобщаваше и „пристрастяваше” към себе си почитатели на литература, музика, театър, кино, живопис. Фестивалът затваря ваканционното лято в Созопол. За първи път Оркестърът на БНР открива фестивала под диригентството на маестро Константин Илиевски и с участието на мецосопраното Светлина Стоянова.

Уникален концерт изнасят по идея на директора на фестивала Маргарита Димитрова 13 концертмайстори от най-добрите български оркестри. Ще гостуват и участници в първата „Аполония”, като Сузана Клинчарова, Христо Йоцов  и Антоний Дончев. Изложба подрежда Греди Асса, а скулпторът Павел Койчев поставя на крайбрежната улица „Две фигури”. „Нашият Созопол” е фотоизложбата на Асен Шопов, който живее и работи в Прага. А литературната програма открива Иван Теофилов. Георги Господинов представя новата си книга. Васил Петров&Военен Биг бенд Стара Загора има концерт в Амфитеатъра на Созопол на 3.09.

Много театър и кино има на фестивала, а пълната програма е на сайта му www.apollonia.bg

НАКРАТКО

Българската поп звезда Михаела Филева е подгряващ артист преди концерта на Ед Шийрън на 31 август на Националния стадион „Васил Левски” на уникална 360-градусова сцена за концерта. Михаела определя британския певец като истински майстор в разказването на истории чрез музика и един от най-успешните и обичани артисти в световната музикална индустрия. Преди месеци тя издаде албума си „96”, част от който ще представи пред публиката. След нея на сцената ще се качи и английският поп певец Калъм Скот, съпорт изпълнител на Шийрън по време на сегашната част от турнето му. На стадиона ще има 4 пропускателни пункта, отбелязани на билетите.

„Тоника СВ” с изненада за публиката си в Пловдив на 8 септември, която организаторите пазят в тайна. За 45 години легендарната група, създадена от композитора Стефан Диомов, е изнесла над 4000 концерта, а на сцената на Античния театър Милица, Ралица, Драго и Емил ще изпълнят много свои хитове. Билетите са на цена от 20 и 25 лв.

Мюзикълът със световна слава на „Фантомът на операта” триумфира в НДК през април с 45 000 зрители и 14 представления у нас, а от 29 август до 5 септември се завръща на българска сцена отново в Зала 1 с нови актьори за още 9 представления на трупата със световна класа. Лондонската продукция е представяна на много от най-големите световни сцени. Това е част от европейско турне със спектакъла по музиката на Андрю Лойд Уебър, а в света се смята за най-успешният мюзикъл на всички времена. Шоуто не слиза от световните сцени 36 години и е изигран на 19 езика. Представлението е по едноименния роман на френския писател Гастон Льору(1868–1927).

Изложба с черно-бели фотографии в Градската градина пред Народния театър ни припомня Жената с много лица” Татяна Лолова. Повечето от снимките са от личния архив на голямата актриса, предоставени от семейството ѝ. Куратор на експозицията е Георги Тошев. Изложбата е част от националната програма „Татяна Лолова на 90 години” за актрисата, която обичаше да играе и да преминава от трагичното към смешното, казва Георги Тошев. Програмата включва и документалния филм „Последният спектакъл”. В него участват и съпругът на актрисата, самоукият художник Светослав Светославов – Славе, актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьорът Илиян Джевелеков, певецът Орлин Горанов и продуцентът Игор Марковски. Филмът и книгата за Татяна Лолова (ново издание на „Татяна Лолова. От А до Я”) с още неразказвани истории ще бъдат представени на 15 септември в Пловдив на театралния фестивал „Сцена на кръстопът”. През 1957 г. Таня Лолова е първата актриса, официално назначена в новосформираната  тогава трупа на Сатирата, на чиято сцена играе до 1989 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани